Categories
Berita Semasa

Keluarga MP Hassan Yousef’s Nafi Perbicaraan

Rabu, 30/01/2013 – Keluarga tahanan dalam penjara Israel, MP Hassan Yousef monolak kesahihan berita yang melaporkan bahawa Yousef dijatuhkan hukuman penjara 30 tahun oleh makhkamah Israel.

Anak lelaki MP memberitahu akhbar Quds bahawa keputusan pertuduhan belum dikeluarkan dan menegaskan bahawa Makhkamah Israel tidak mengeluarkan keputusan akhir berhubung rayuan bapanya terhadap tuduhan palsu Israel.

Bagi pihaknya, MP Ahmed Attoun memberitahu akhbar Quds bahawa belum ada lagi makhkamah yang mendengar rayuan bagi pertuduhan MP Yousef.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : huda

Categories
Berita Semasa

Mishaal membincangkan perkembangan Palestin bersama kerajaan Jordan

Rabu, 30/01/2013 – Pengerusi biro politik Hamas, Khaled Mishaal membincangkan tentang perkembangan terkini Palestin bersama raja Jordan, Raja Abdullah II di Amman Isnin lalu.

Menurut sumber-sumber rasmi Jordan, Raja Abdullah II mengesahkan sokongan beliau untuk usaha perdamaian Palestin. Beliau memberitahu Mishaal, dan delegasi yang turut serta, bahawa pengiktirafan antarabangsa Palestin sebagai sebuah negeri yang bukan ahli pemerhati di PBB adalah langkah utama ke arah mengembalikan hak rakyat Palestin untuk sebuah negara merdeka.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : nurul

Categories
Berita Semasa

Musawa memberi amaran tentang perancangan mengusir 30,000 rakyat Palestin

Rabu, 30/01/2013 – Pusat Hak Asasi Palestin Musawa memberi amaran tentang perancangan kerajaan Israel untuk mengusir 30,000 rakyat Palestin.

Ia berkata dalam kenyataan akhbar pada Isnin bahawa perancangan yang disokong oleh rejim Israel itu melibatkan seluas 800,000 dunum tanah rakyat Palestin di Negev dan membabitkan 30,000 pemilik tanah. Pusat tersebut menyeru tindakan segera oleh seluruh masyarakat untuk menentang rancangan kerajaan Israel.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : idawati

Categories
Berita Semasa

Demonstrasi di Jordan sebagai tanda perpaduan bersama banduan di penjara Israel

Selasa, 29/01/2013 – Pusat Pengajian Tahanan Ahrar dan Hak Asasi Manusia yang dianjurkan di Jordan mengadakan tunjuk perasaan sebagai tanda perpaduan dengan banduan kelaparan menarik, tawanan Jordan dan Palestin diculik ahli parlimen di penjara Israel, di luar pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Amman.

Fuad Al Khuffash, pengarah Pusat Ahrar, berkata bahawa tunjuk perasaan ini menunjukkan bantahan atas pengabaian antarabangsa mengenai isu tahanan, terutama pejuang mogok lapar dan mereka yang mengalami masalah kesihatan yang serius.

Penunjuk perasaan yang telah bangkit, ketika berdemonstrasi, menayangkan sepanduk dan melaungkan slogan menyokong ahli Parlimen yang dan banduan yang diculik dan menuntut pengusiran duta Israel dari wilayah Jordan.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : syuhada

Categories
Berita Semasa

Presiden Tunisia akan berangkat ke Gaza awal Febuari

Selasa, 29/01/2013 – Abdel Salam Seyam, Setiausaha Agung Majlis Menteri-menteri mendedahkan Presiden Tunisia, Moncef Marzouki akan tiba ke Semenanjung Gaza awal Februari tahun depan, dalam lawatan solidariti bersama rakyat Palestin di Semenanjung Gaza yang sedang dikepung.

Seyam memberitahu akhbar tempatan Palestin Ahad lalu bahawa kerajaan Gaza melakukan segala persiapan yang perlu untuk menerima kedatanga presiden Tunisia di Semenanjung Gaza,” sambil menegaskan beliau adalah “seorang tetamu penting yang mempunyai pengaruh yang besar dalam dunia Arab, Islam dan Afrika Utara”.

Beliau menambah lawatan itu mempunyai implikasi politik dan bukan politik mengenai situasi Palestin secara keseluruhan, dan hubungan persaudaraan antara rakyat Palestin dan Tunisia, serta memuji peranan kepimpinan baru Tunisia yang memberi sokongan untuk perjuangan rakyat Palestin.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : hijjaz

Categories
Berita Semasa

Seorang cendekiawan Palestin, Munir Shafiq menyeru pelancaran intifada ketiga di Tebing Barat

Selasa, 29/01/2013 – Cendekiawan Palestin, Munir Shafiq, menyeru pelancaran intifada ketiga di Tebing Barat untuk menghadapi serangan rejim dan keangkuhan para pendatang.

Shafiq, Penyelaras Persidangan Islam Kebangsaan berkata dalam mesyuarat bersama sekumpulan penulis dan elit yang dianjurkan gerakan Hamas pada petang Sabtu di Gaza bahawa memulakan kembali intifada Palestin di Tebing Barat adalah perlu untuk menghentikan keangkuhan rejim dan melindungi Baitulmuqaddis serta kawasan-kawasan suci.

Beliau menekankan bahawa telah ada tanda-tanda jelas kemungkinan tercetusnya intifada dan berkata, “Washington tidak mampu menahan kebangkitan Palestin untuk beberapa bulan dan rejim akan terpaksa berundur, dengan syarat jangan menerima sebarang rundingan.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : idawati

Categories
Berita Semasa

Hamas Puji Sikap Paus Iskandariah Tolak Kunjungi al Quds

Selasa, 29/01/2013 – Anggota Biro Politik Gerakan Pejuang Islam Hamas, Izzet Rasyq memuji sikap Twadharos II, Paus Iskandariah dan Bishop Agung Saint Mark di Kaherah, yang menegaskan penolakan gereja mengunjungi al Quds selama masih di bawah penjajahan Zionis.

Dalam pernyataan hari Ahad (20/1), semalam, Rasyq menilai sikap Twadharos II merupakan dokongan kepada rakyat Palestin dan hak-haknya yang sah dalam menghadapi serangan terus-menerus yang dilakukan penjajah Zionis terhadap al Quds.

Pernyataan Rasyq ini merupakan penegasan kembali yang disampaikan Twasharos pada Sabtu (19/1) tentang penolakan gereja mengunjungi al Quds selama kota suci tersebut berada di bawah penjajahan Zionis.Beliau menegaskan sikap gereja-gereja ortodoks Mesir berkait masalah ini.

sumber : COMES
penterjemah : osman

Categories
Berita Semasa

Menteri kesihatan berbincang untuk membangunkan sektor kesihatan dengan dengan rakan sejawatannya dari Mesir

Isnin , 21-01-2013 – Dr Mufid Al-Mikhelilati, Menteri Kesihatan Palestin di Gaza berada di Kaherah untuk berbincang dengan rakan sejawatannya dari Mesir Mohammed Mustafa. Perbincangan itu bertujuan membangunkan sektor kesihatan di Gaza.

Mikhelilati, yang melintas di terminal sempadan Rafah pada hari Rabu, bertemu dengan gabenor utara Sinai Sayyed Harhur untuk membincangkan beberapa isu-isu biasa dan cara memudahkan kemasukan konvoi bantuan ke Gaza.

Menteri memberitahu PIC bahawa beliau akan berbincang menandatangani memo persefahaman dengan Mesir mengenai penubuhan hospital Mesir di Gaza yang akan terdiri daripada sepasukan pakar dalam pelbagai bidang terutama dalam kepakaran yang jarang berlaku yang tidak ditemui di Semenanjung Gaza yang dikepung.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : syuhada

Categories
Berita Semasa

Tentera rejim Israel lancarkan kempen menahan aktivis jihad Islam

Isnin , 21-01-2013 – Rejim Zionis mengepung sekumpulan aktivis jihad Islam di kota dan perkampungan utara Tebing Barat pada pagi Khamis.Seorang ahli kanan dalam gerakan jihad itu di Jenin memberitahu wartawan PIC bahawa IOF menyerbu beberapa perkampungan dan kem pelarian di daerah Jenin, Tulkarem dan Tubas, menggeledah rumah dan mengepung 10 orang yang dikatakan aktivis gerakan.

Beliau berkata, gerakan tersebut cuma dapat mengenalpasti 8 daripada mereka, 3 daripadanya dari Kufr Ra’ee dekat Jenin termasuk dua beradik, seorang dari Qabatiya, selatan Jenin, dua dari kem pelarian Nur Shams dekat Tulkarem dan dua dari Tubas.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : idawati

Categories
Berita Semasa

Tangkapan politik berterusan di Tebing Barat

Jumaat , 18-01-2013 – Pasukan keselamatan regim Zionis telah menangkap pendakwah sebuah masjid di Jenin, dan memanggil tujuh penyokong Hamas untuk disoal siasat di al-Khalil, Nablus dan Qalqilya. Di Jenin, Pasukan Keselamatan dan Pencegahan regim zionis menahan Sheikh Mohammed Habayba, pendakwah masjid Dhou Nourain dalam Sanour. Pihak Berkuasa pasukan keselamatan itu telah menyaman 4 penyokong dan pasukan pergerakan Hamas di kawasan-kawasan di selatan al-Khalil.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : syuhada

Categories
Berita Semasa

Haniyeh: keselamatan Mesir adalah keselamatan Gaza

Jumaat , 18-01-2013 – Ismail Haniya, Perdana Menteri Gaza, menganggap kedatangan delegasi Mesir yang diketuai oleh Menteri Sukan Mesir ke Semenanjung Gaza sebagai “pengakuan seorang Mesir dan Arab untuk memecahkan pengepungan yang dikenakan ke atas sektor sukan Gaza.”

Hari ini Haniyeh menerima kedatangan delegasi Mesir di rumahnya di kem pelarian Shati, barat Gaza. Delegasi itu diketuai oleh Menteri Sukan Mesir, Ameri Farouk, termasuk kira-kira 70 atlet, pihak media dalam bidang sukan serta ahli-ahli Majlis Syura Mesir. Perdana Menteri tersebut berkata yang lawatan itu sangat bersejarah dan mencerminkan matlamat jelas oleh Mesir dan Arab untuk memecahkan
pengepungan yang dikenakan ke atas sukan di Palestin dan Gaza.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : nurul

Categories
Berita Semasa

Agenda Serangan Penjajah Zionis Israel Tahun 2013

Jumaat , 18-01-2013 – Semua data, indikator, pernyataan dan agenda politik ‘Israel’ tidak memberikan harapan politik baru dalam hubungannya dengan Palestin. Sebaliknya, indikator pilihan raya umum mengarah kepada pembentukan pemerintahan ‘Israel’ yang lebih ekstrim. Bahkan mungkin di dalam pemerintah baru akan ada pemimpin parti Jewish Home, Naftali Bennett yang disebut-sebut Yahudi paling ekstrim, paling rasis dan paling zionis di antara elit-elit Yahudi dalam sejarah negara penjajah itu. Bayangkan saja, jika Bennett lebih ekstrim berbanding Begin, Sharon, Netenyahu dan Lieberman. Padahal mereka menimba dan dibentuk dalam lingkungan ideologi zionis yang sama.

Oleh itu, tidak ada harapan akan ada perkembangan menuju penyelesaian politik. Ketika dalam benak zionis sudah hilang “logik perdamaian dan hidup aman damai bersama” maka yang ada hanya program pembangunan penempatan baru, perobohan kawasan perumahan Palestin, pengusiran dan Yahudinisasi. Semua itu lahir dari satu dimensi saja; dimensi nafsu memerangi dan serangan bersifat pembersihan kaum. Penjajah Yahudi akan melanjutkan siri serangannya di Palestin dan di kawasan di tahun 2013 ini. Inilah data dan ukuran yang berbicara.

Namun serangan yang paling besar dan berbahaya adalah perang terbuka di wilayah Palestin. Negara penjajah akan melanjutkan siri politik pembersihan etnik di Al-Quds dan Tebing Barat sebagai realisasi perang kewujudan mereka. Penjajah zionis sepakat bahawa ancaman keberadaan Palestin adalah paling berbahaya. Kerana itu mereka juga sepakat untuk merampas wilayah dan terus menerus melaksanakan proses Yahudinisasi serta membangun kolonialisme wilayah Palestin serta mengosongkan daripada penduduk asalnya. Itu dilakukan Israel untuk menghancurkan segala unsur-unsur ketegaran warga Palestin.

sumber : COMES
penterjemah : Osman

Categories
Berita Semasa

Barhoum: pemusnahan kampung Bab Shams merupakan bukti sifat perkauman rejim Israel

Jumaat , 18-01-2013 – Fawzi Barhoum, jurucakap gerakan Hamas berkata bahawa pemusnahan kampung Bab Shams oleh rejim dan penahanan penduduknya merupakan bentuk keganasan Israel ke atas warga Palestin di tanah air mereka sendiri.

Beliau memberitahu PIC pada Ahad bahawa kesinambungan polisi tersebut digunapakai oleh rejim untuk menjaga status mereka. Beliau turut menekankan bahawa gerakan Hamas akan menyokong setiap rakyat Palestin dalam mempertahankan tanahair mereka.

Manakala, ahli parlimen Jamal Al-Khudari, ketua jawatankuasa popular menentang rejim mengesahkan bahawa serangan tentera rejim ke atas kampung Bab Shams di jajahan Baitulmuqaddis tidak akan menghentikan kegiatan menentang penempatan dan tembok apartheid.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : idawati

Categories
Berita Semasa

Tentera Israel Serang Bandar Palestin, Bina Pusat Pemeriksaan di Al-Khalil

Jumaat , 18-01-2013 – Tentera Israel telah menyerang beberapa bandar Palestin di al-Khalil di Selatan Tebing Barat, dimana tentera mereka melakukan rondaan tentera dan mendirikan beberapa kubu pada pintu masuk daerah tersebut.

Sumber Keselamatan Palestin mengesahkan kepada “Akhbar Quds” bahawa tentera Israel telah menyerbu bandar Beit Ula, Halhoul dan Arroub serta menjalankan rondaan tentera di jalan-jalan dan memburu beberapa orang remaja Palestin dan juga kenderaan-kenderaan lain.

Tentera Israel juga telah mendirikan kubu tentera pada pintu masuk al-Khalil dan menahan beberapa buah kenderaan dan memeriksa kad pengenalan dimana mereka telah memburu beberapa orang pekerja Palestin di Selatan al-Khalil dan menghalang mereka daripada pergi ke tempat kerja yang berada di daerah diduduki di Palestin, selepas kesyahidan seorang remaja, Uday Drawish semasa perjalanannya ke tempat kerja.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : huda

Categories
Berita Semasa

Artis Argentina bersolidariti dengan tahanan Palestin

Isnin , 14-01-2013 – Artis dan aktivis hak asasi manusia Argentina, Elizabeth Drabkina mengumumkan solidariti beliau tahanan Palestin yang sedang mogok lapar di penjara penjajah Israel, sambil menunjukkan melalui lukisan beliau bahawa tahanan Palestin tidak berkeseorangan.

“Saya seorang aktivis di negara saya, bukan sahaja untuk hak asasi negara saya, juga untuk hak asasi penduduk lain di dunia, walaupun mereka beribu batu jauhnya, saya berfikir mereka adalah sebahagian daripada perjuangan yang sama. Kita tidak boleh mengharapkan kebebasan hanya untuk satu wilayah; kebebasan sebenar mestilah meluputi seluruh dunia, kerana kita tidak boleh bebas jika saudara kita yang lain tinggal di sebalik tembok, “Elizabeth, 23, dari Buenos Aires, Argentina ketika memberitahu pusat kajian tahanan dan hak asasi manusia, Ahrar .

Pada umur 19 tahun, saya mula mengkaji isu Palestin dengan cara saya sendiri, melalui buku, kertas kerja dokumentari dan internet, dan ia membawa saya seketika untuk memahami apa yang sedang berlaku, mengenal pasti penglibatan negara-negara yang membenarkan (dan meneruskan) penjara terbuka ini, negara-negara yang secara terbuka menyokong Israel, orang-orang yang berdiam dan mereka yang memilih untuk melihat ke arah lain, katanya, sambil menambah laman web Bahasa Inggeris Ahrar membantu beliau untuk mengetahui jenayah Israel terhadap rakyat Palestin yang tidak bersenjata.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : hijjaz