Categories
Berita Semasa

Israel akan menjalankan peluasan penempatan di Tebing Barat

Isnin , 31-12-2018 – Pentadbiran awam tentera rejim telah meluluskan pembinaan 1,451 unit kediaman baru di penempatan haram di Tebing Barat dan rancangan pembinaan 837 unit tambaha, sebahagiannya di kawasan yang agak terpencil.

Menurut akhbar Haaretz, jawatankuasa penempatan terbabit telah membincangkan perancagan tersebu pada Selasa dan Rabu serta memberikan kelulusan muktamad terhadap pembinaan 30 unit.

Jawatankuasa itu meluluskan 220 unit kediaman di Givat Ze’ev, 180 di Neveh Daniel, 120 di Karmei Tzur, 129 di Avnei Hefetz, 62 di Ma’aleh Mikhmash, 61 di Tzofim, 42 di Alfei Menashe, 55 di Tomer, 18 di Adora, 16 di Metzad dan satu di Shiloh.

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : nor idawati

Categories
Berita Semasa

Netanyahu: Usaha besar-besaran untuk menormalkan hubungan dengan dunia Arab

Jumaat , 28-12-2018 – Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada petang Selasa berkata hubungan Israel dengan negara Arab semakin normal.

“Satu perubahan besar telah berlaku. Dunia Arab memerlukan teknologi dan inovasi. Ia memerlukan air, elektrik, rawatan perubatan dan teknologi tinggi. Perhubungan di antara syarikat Israel dan dunia Arab semakin meningkat,” katanya.

“Apa yang berlaku pada masa ini ialah kami dalam proses normalisasi dengan dunia Arab tanpa sebarang perkembangan dalam proses diplomatic dengan warga Palestin,” sambung Netanyahu.

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : nuridawati

Categories
Berita Semasa

Rakyat Palestin Berusia 17 Tahun di Hukum Penjara 35 Tahun

Jumaat , 28-12-2018 – Mahkamah tentera Israel di Ofer menjatuhkan hukuman pernjara selama 35 tahun terhadap remaja Palestin, Ayham Sabah, 17, pada Isnin lalu.
Suruhanjaya Tahanan Palestin berkata bahawa remaja itu juga diperintahkan untuk membayar denda sebanyak satu juta shekel (kurang daripada $ 300,000).

Sabah, dari kem pelarian Qalandia, utara Baitulmuqaddis, ditahan pada tahun 2015 bersama seorang lagi remaja Palestin berusia 14 tahun kerana didakwa melakukan serangan yang melibatkan tikaman di sebuah pasaraya di dalam penempatan Tebing Barat.

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : nurul

Categories
Berita Semasa

Wanita Jordan Diculik Tentera Israel

Jumaat , 28-12-2018 – Seorang warganegara Jordan diculik oleh Israel dalam perjalanannya untuk melawat abangnya di penjara padang pasir Negev Israel.

Juru cakap National Committee of Jordanian Prisoners and Missing Persons, Fadi Farah berkata tentera Israel menangkap Khawla al-Zitawi yang menuju ke Negev untuk melawat abangnya. Pihak Israel menuduh beliau membawa bahan terlarang yang dimasukkan ke dalam komputer ribanya.
Jurucakap Kementerian Luar Negeri Jordan, Majed al-Qatarna, berkata kedutaan Jordan di Tel Aviv telah maklum berkenaan kes itu.
Setakat ini, 21 warga Jordan telah dipenjarakan di penjara penjara Israel.

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : fauzan

Categories
Berita Semasa

Hamas Lancar Tunjuk Perasaan Ekoran Pembunuhan Kejam Israel

Selasa , 18-12-2018 – Hamas telah menggesa orang Palestin untuk menyertai protes kemarahan berikutan pembunuhan empat orang Palestin oleh tentera Israel pada hari Jumaat ini.

Dalam siaran akhbar pada hari Khamis, Hamas mendesak rakyat Palestin di Tebing Barat terlibat secara aktif selepas solat Jumaat. Tentera Israel telah membunuh tiga orang Palestin dalam serbuan di Tebing Barat  pada hari Khamis, manakala yang lain dibunuh dalam serangan kereta.

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : fauzan


Categories
Berita Semasa

Perhimpunan Palestin di kem Am’ari untuk melindungi rumah daripada perobohan

Selasa , 18-12-2018 – Satu kempen besar-besaran untuk menyokong keluarga Abu Humaid telah diumumkan pada hari Rabu dimana akan diadakan pelancaran tempat duduk terbuka untuk melindungi rumah keluarga di kem pelarian al-Am’ari, barat daya Ramallah, melawan perobohan oleh Regim Zionis Israel .

Baru-baru ini, tentera Israel memberitahu keluarga Abu Humaid mengenai niat mereka untuk menghancurkan rumah empat tingkat keluarga Abu Hamid tersebut sebagai langkah menghukum setelah anaknya, Islam, dituduh membunuh seorang askar di kem al-Am’ari beberapa bulan yang lalu.

Tentera Israel memberi masa terhadap keluarga itu sehingga hari Rabu, 12 Disember, untuk mengosongkan rumah mereka secara sukarela, namun kempen popular yang menyokong keluarga tersebut menegaskan bahawa ia tidak akan membenarkan perobohan rumah itu dan akan mengadakan perhimpunan besar-besaran di luar kawasan rumah itu untuk melindunginya.

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : nor syuhada

Categories
Berita Semasa

Ireland-Bolivia kemuka usul balas terhadap resolusi anti Hamas pihak AS.

Jumaat , 14-12-2018 – Ireland dan Bolivia telah mengemukakan satu draf resolusi kepada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) bagi menentang usul yang dikemukakan oleh AS yang mengutuk Pertubuhan Pergerakan Hamas di persidangan itu sebelum ini.


UNGA dijadualkan akan mengadakan pengundian terhadap usul dibawa Ireland dan Bolivia dengan tajuk ” Sebuah perdamaian yang lebih adil, berkekalan dan menyeluruh di Timur Tengah.” Draf resolusi itu diharap menjadi usul terakhir yang dikemukakan di persidangan PBB berkait isu Palestin.

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : nor syuhada

Categories
Berita Semasa

Majoriti Rakyat Israel Setuju Netanyahu Berundur!

Jumaat , 14-12-2018 – Menurut tinjauan olrh Maariv, 44% warga Israel percaya genjatan permusuhan di Gaza adalah keputusan yang salah. Menurut tinjauan itu, 57% responden berkata mereka percaya Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah gagal melindungi keselamatan Israel.


76% orang Israel percaya bahawa prestasi Netanyahu dalam episod permusuhan baru-baru ini dengan Hamas sangat lemah. Namun begitu, 41% telah menyokong dasar Netanyahu. Bagaimanapun, 33% rakyat Israel berpendapat bahawa Benny Gantz adalah pengganti terbaik untuk Netanyahu setakat ini.

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : fauzan

Categories
Berita Semasa

Ahli Parlimen Hamas temui pegawai kerajaan Afrika Selatan.

Jumaat , 07-12-2018 – Delegasi anggota parlimen Hamas mengadakan pertemuan dengan Menteri Pembangunan Perniagaan Kecil Afrika Selatan Lindiwe Zulu, Penasihat Menteri Luar dan beberapa pegawai kanan kerajaan yang lainnya.


Delegasi dari kalangan kumpulan Perubahan dan Pembaharuan Hamas itu disertai antaranya termasuklah Mahmud al-Zahar, Marwan Abu Ras, Mushir al-Masri dan Mohammed al-Ghul.


Ketua delegasi, Mahmud al-Zahar menzahirkan rasa terima kasihnya kepada Afrika Selatan atas peranan penting yang dimainkan negara itu dalam membantu rakyat Palestin.

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : zainudin

Categories
Berita Semasa

Mishaal: Rakyat Palestin mempunyai hak untuk menentang penjajahan

Jumaat , 07-12-2018 – Bekas ketua Biro Politik Hamas Khaled Mishaal pada hari Selasa mengatakan bahawa tindakan berlawan untuk mempertahankan hak adalah hak manusia, politik, dan undang-undang untuk orang-orang di bawah penjajahan.

Semasa ucapannya disampaikan melalui persidangan video di sebuah seminar yang diadakan oleh Universiti Islam Gaza di bawah tajuk “Antara Perlawanan dan Politik”, Mishaal berkata bahawa Gaza mempunyai markas sendiri dalam perjuangan walaupun penentangan Palestina tidak mempunyai kuasa yang telah dilakukan oleh Israel .

Mishaal memberi penjelasan mengenai Mac Great of Return dan penggunaan pemadam api belon Palestin, dan peranan mereka bermain dalam memecahkan pengepungan yang tidak adil di Gaza. Beliau menyatakan bahawa Hamas menyokong sepenuhnya tindakan melawan tanpa menyerah diri.

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : nor syuhada

Categories
Berita Semasa

Kerjasama ANC dan Hamas Mandulkan Kuasa Israel

Jumaat , 07-12-2018 – Ahli parlimen dari pihak Hamas, Hamas’s Change and Reform Bloc  (CPRB) menandatangani memorandum persefahaman dengan pihak kongres dari Afrika, African National Congress’s (ANC) pada hari Isnin lalu.

MoU itu ditandatangani oleh Mahmoud al-Zahar dari CPRB dan diwakili Jackson Mthembu dari ANC, dan bertujuan untuk memperkenalkan langkah-langkah praktikal dalam menggerakkan komuniti antarabangsa untuk menekan Israel untuk menamatkan penjajahan ke atas Palestin, termasuk bekerja ke arah memboikot semua produk Israel.

 Menurut MoU, ANC akan menggunakan kuasa pengawasan parlimen Afrika Selatan untuk memastikan bahawa resolusi ANC 2017 untuk menurunkan kedutaan Afrika Selatan di Tel Aviv ke pejabat penghubung, dilaksanakan oleh kerajaan Afrika Selatan. Langkah itu dialu-alukan oleh beberapa kumpulan pro-Palestin di Afrika Selatan.Pada tahun 2015, ANC telah mewujudkan hubungan parti-parti rasmi dengan Hamas.

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : fauzan

Categories
Berita Semasa

Mahkamah Israel Bebaskan Gabenor Baitulmaqdis, 9 ahli Fatah

Jumaat , 07-12-2018 – Mahkamah Persekutuan Israel pada hari Ahad, Gabernor Palestin Adnan Gheith, bersama dengan sembilan anggota Fatah yang lain di kota itu selepas ditahan selama seminggu.

Menurut peguam Mohamed Mahmoud, Gheith dibebaskan bersama sembilan aktivis Fatah di bawah syarat-syarat yang ketat, termasuk dilarang masuk ke Tebing Barat yang dijajah selama dua minggu berturut-turut dan membayar jaminan kewangan.

Syarat-syarat pelepasan itu juga termasuk ditahan di rumah selama lima hari. Gheith ditangkap dari rumahnya di kawasan kejiranan Silwan di Yerusalem yang dijajah pada 25 November, penangkapan kedua dalam masa sebulan. Mahkamah Israel Bebaskan Gabenor Baitulmaqdis, 9 ahli Fatah

sumber : http://english.palinfo.com

penterjemah : ameen


Categories
Berita Semasa

Polis Israel mencadangkan tuduhan rasuah ke atas Netanyahu

Rabu , 05-12-2018 – Polis Israel pada Ahad mencadangkan pendakwaan tuduhan rasuah ke atas Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan isterinya. Dalam satu kenyataan, polis Israel berkata Netanyahu disyaki mengambil rasuah apabila memberi kelebihan kepada mogul media Shaul Elovitch, yang menguasai syarikat telekomunikasi Bezeq Telecom Israel, sebagai balasan kepada liputan positif tentangnya di berita syarikat tersebut.

Polis berkata, bukti dijumpai yang Netanyahu dan mereka yang rapat dengannya masuk campur dalam kandungan berita di laman web Walla, serta cuba mempengaruhi perjawatan staf.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : nor idawati

Categories
Berita Semasa

Israel melakukan 355 pelanggaran terhadap rakyat Palestin pada bulan November sahaja

Rabu , 05-12-2018 – Pusat Al-Quds untuk Pengajian Palestin dan Israel pada hari Ahad mengatakan bahawa askar dan penjajah Israel melakukan 355 pelanggaran terhadap rakyat Palestin pada November sahaja.

Pelanggaran Israel termasuk pemeriksaan tentera, sekatan pergerakan, serbuan harian, serangan tembakan, pembongkaran rumah, perampasan tanah, dan serangan peneroka terhadap harta Palestin.

Ketua Pusat al-Quds Emad Awwad mengatakan pelanggaran Israel terhadap Palestina di Tebing Barat dan Yerusalem terus meningkat, terutama yang dilakukan oleh para pemukim yang menikmati dukungan penuh dan perlindungan tentera Israel.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : nor syuhada

Categories
Berita Semasa

Sepanjang bulan November Israel musnahkan 19 buah bangunan.

Rabu , 05-12-2018 – Rejim zionis Israel tetap meneruskan dasar rampas dan musnah harta benda milik warga Palestin sebagaimana bulan-bulan sebelumnya, demikian kata pihak yang boleh dipercayai.

Pusat Kajian bagi Penduduk Palestin dan Baitulmuqaddis mendedahkan bahawa sepanjang bulan lepas sahaja, berpuluh-puluh bangunan kediaman milik warga Palestin yang terletak di wilayah Tebing Barat dan Zon Garisan Hijau telah dimusnahkan. Sedangkan pada masa sama, beribu unit penempatan haram Yahudi telah diluluskan pembinaannya.

Menurut kata ketua pusat kajian tersebut, Emad Abu Awad, bulan November menjadi bukti berlakunya kenaikkan yang sangat ketara pada jumlah bilangan rumah yang diroboh oleh pihak rejim berbanding Oktober.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : zainudin