Pam Baru Israel Curi Air Silwan

Khamis, 29/09/2011 – Sekumpulan penduduk di Jerusalam menuduh pihak berkuasa pendudukan Israel menggunakan pam yang besar untuk mencuri bekalan air dari telaga Ayyoub bersejarah di daerah Arab Baitulmuqaddis Timur Silwan.

Terletak 450 meter di selatan Masjid al-Aqsa, kedalaman 130 meter dan telah membekalkan Jerusalem, Jericho, Ramallah dan Bethlehem dengan air, kata Fakhri Abu Diab, seorang ahli jawatankuasa Mempertahan Silwan.

Sebelum Israel, agensi bantuan PBB UNRWA telah memasang pam di sana untuk membekalkan air kepada masyarakat Palestin di wilayah yang dijajah Israel dan Jordan.

Abu Diab berkata beberapa tahun yang lalu pihak berkuasa Israel mula mencuri sebahagian daripada air telaga dan memindahkan penempatan Yahudi. Beberapa hari lalu, pihak berkuasa memasang pam dan tangki besar dalam langkah yang bertujuan untuk memindahkan air kepada sebahagian barat dari kota, katanya.

Di tempat lain, pihak berkuasa Israel membanjiri kawasan besar Muslim bersejarah Ma’manullah tanah perkuburan dengan ancaman kerosakan yang serius, sumber-sumber biasa dengan kejadian itu berkata Ahad.

Mustafa Abu Zahra, pengerusi jawatankuasa penyelenggaraan tanah perkuburan, berkata beliau melihat deposit besar air di bahagian barat tanah perkuburan yang disebabkan oleh paip air yang didirikan di sana.

Tanah perkuburan Islam yang terbesar dan yang paling penting di Jerusalam, dengan beberapa sahabat Nabi Muhammad yang dikebumikan di sana. Ia juga menjadi tapak projek pembinaan yang menimbulkan banyak kontroversi yang melibatkan pembuangan rangka manusia.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : ameen