Bardawil: Kesedaran pusingan baru rundingan dengan Fatah

Jumaat, 30/09/2011 – Pegawai Kanan Hamas Salah al-Bardawil telah menafikan laporan bahawa partinya telah dijemput untuk bertemu dengan parti Fatah untuk pusingan baru rundingan perdamaian. Beliau menekankan bahawa Fatah masih bertanggungjawab untuk menjalankan terma perjanjian perdamaian .

“Setakat ini kami tidak mempunyai maklumat mengenai tarikh tertentu untuk mengadakan perbincangan dan ada jadual untuk mengadakan perbincangan tersebut, dan saya fikir masalahnya adalah bukan pada perbincangan, selagi Presiden Pihak Berkuasa Palestin (Abbas) tidak cukup serius untuk mendamaikan. .. setakat ini saya tidak mempunyai pengetahuan menghubungi mana-mana yang berlaku sama ada oleh Fatah atau Mesir untuk menetapkan tarikh baru untuk mengadakan perbincangan, dan saya percaya bahawa apa yang diperlukan untuk melaksanakan perjanjian yang pertama, “Bardawil berkata dalam satu kenyataan kepada Quds Press.

Dalam kenyataan yang berasingan, Bardawil menafikan bahawa Hamas merosakkan pakatan dengan Fatah dalam membataskan demonstrasi di Semenanjung Gaza dan terhadap permintaan Pihak Berkuasa Palestin untuk menjadi ahli PBB.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : syuhada