Pelarian Palestin mula mahu pulang

Khamis ,13/07/2006 – Hampir satu ratus pelarian Palestin yg lari dari Iraq ke India meminta agar mereka dpt pulang ke Palestin untuk bersama berjuang untuk Palestin. Abu Salah, wakil jurucakap pelarian Palestin, berkata pelarian Palestin di India berada di di India mula membenarkan mereka pulang.

Abu Salah juga berkata langkah ini untuk membantah keadaan tragis yg menimpa mereka seperti kekurangan makanan, ubatan dan juga pendidikan untuk anak-anak mereka.

Status Pelarian Palestin makin terancam sejak UNRWA meninggalkan mereka. Dia menambah perhimpunan untuk semua organisasi antarabangsa secara tiba-tiba telah menyebabkan jaminan kepada pelarian Palestin untuk kembali ke tanahair dan harta mereka dulu kini terancam.

Abu Salah merayu kepada semua umat manusia atau organisasi untuk bangun dan memandang berat kes pelarian Palestin di Iraq, menjelaskan yg tindakan ke atas pelarian oleh militan yg tidak mengikut undang menyebabkan pelarian Palestin ini lari ke sempadan Syria dan Jordan, serta ada juga ke India.