Kepimpinan Banduan: Kami tidak akan meninggalkan Abu Sisi secara berasingan

Isnin, 28-05-2012 – Yayasan Hak Asasi Manusia Tadamun mengesahkan bahawa kepimpinan tahanan di penjara Zionis membuat usaha besar untuk menamatkan pengasingan Dirar Abu Sisi di dalam penjara Ashkelon.

Ahmed Betawi, seorang penyelidik di yayasan itu, memetik Mohammed Sabha, pemimpin gerakan dalam kurungan, sebagai berkata bahawa kepimpinan pergerakan tidak akan meninggalkan Abu Sisi secara berasingan, cuba untuk menamatkan pengasingan sehingga memindahkan dia ke penjara walaupun apa jua terjadi.

Sabha menegaskan bahawa mereka telah menekan Zionis untuk membuang pengasingan Sisi itu secepat mungkin, sambil menambah bahawa perkhidmatan penjara mendakwa bahawa mereka mencari satu penjara sesuai sebagai alasan bodoh, menekankan bahawa mereka tidak akan berehat sehingga Sisi dikeluarkan daripada sel pengasingan .

Pentadbiran penjara telah memindahkan 19 tahanan terpencil sel-sel normal selepas mogok lapar tahanan massa, namun ia masih menahan Abu Sisi dalam sel tersebut sehingga saat ini.

Berhubung dengan penahanan pentadbiran, beliau berkata bahawa kepimpinan tahanan telah membentuk satu jawatankuasa khas untuk mengikuti fail tahanan pentadbiran ‘dielak oleh pendakwaan Zionis.

Dalam konteks yang sama, Betawi mendedahkan bahawa duta Jordan bertemu dengan kedua-dua banduan Jordan di dalam penjara Gilboa, Abdullah Barghouti dan Ali Nazzal, dua hari lepas, di mana beliau mengesahkan kepada mereka bahawa keluarga mereka akan dibenarkan untuk melawat mereka dalam tempoh sebulan akan datang.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : ameen