Penutupan lintasan dan terowong memburukkan lagi krisis mengepung Gaza.

Isnin , 13-08-2012 – Pesat, mula menunjukkan kesan penutupan terowong pada situasi kemanusiaan dan perdagangan di Semenanjung Gaza yang dikepung selama lebih daripada enam tahun berturut-turut, dengan penutupan jalan yang menyeberangi Gaza dari dunia luar sepenuhnya.

Krisis ini menunjukkan dirinya pertama dalam krisis semakin teruk kekurangan bahan api, sama ada kereta atau loji kuasa Gaza, atau malah menyemarakkan lagi peruntukkan kepada hospital-hospital dan pusat kesihatan dan perkhidmatan.

Krisis bahan api

Kata wartawan “Pusat Maklumat Palestin” di Gaza bahawa terdapat barisan panjang kereta dan orang yang dilihat di hadapan stesen mengisi minyak di semua bandar-bandar sektor ini dalam usaha membekalkan dari saham di stesen, di tengah-tengah kebimbangan yang krisis sehingga tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Biasanya beliau telah memperkenalkan kuantiti bahan api melalui terowong yang telah ditutup dalam tempoh enam tahun lepas kepada para-para sektor dan berdiri teguh dalam menghadapi dasar ugut dan kepungan Zionis.

sumber : http://www.palestine-info.info/ar/
penterjemah : jannatul makwa

One Comment

Comments are closed.