Rejim Zionis menuduh wartawan Palestin membaling batu pada tentera

Khamis, 14/03/2013 – Pertubuhan hak asasi manusia Palestin melaporkan bahawa pihak berkuasa pendudukan Israel (IOA) telah menuduh wartawan Al-Aqsa TV Tareq Abu ImanZeid, ditangkap pada Jumaat lepas, atas tuduhan “membaling batu pada tentera Israel.”

Yayasan Perpaduan Antarabangsa bagi Hak Asasi Manusia, yang telah melawat wartawan di pusat tahanan Hawara berhampiran Nablus di utara Tebing Barat, menegaskan bahawa “penjajahan menuduh wartawan Abu Iman Zeid melontar batu ke arah askar Israel, yang dinafikan oleh beliau . ”

Ia disahkan dalam satu kenyataan akhbar bahawa penjajah cuba untuk mereka-reka tuduhan itu dengan mendakwa bahawa tentera Israel yang lain telah menyaksikan kejadian itu.

“Beliau telah dipukul oleh tentera Israel semasa ditangkap. Penahanan beliau dilanjutkan selama 96 jam menunggu siasatan, dan beliau akan dihadapkan di Mahkamah Salem Israel pada hari Selasa”, yayasan itu mendedahkan.

Bagi pihaknya; ImanZeid Abu menuntut Sindiket Wartawan dan semua pihak berkuasa berkenaan untuk campur tangan untuk membebaskan beliau, menekankan bahawa penangkapan dan “fabrikasi tuduhan palsu” adalah matlamat IOA untuk menakut-nakutkan wartawan Palestin dan menghalang mereka daripada mendedahkan kezaliman Israel.

Tentera Penjajah Israel menahan wartawan Tareq Abu ImanZeid, 38, Jumaat lepas ketika beliau meliputi perarakan yang dianjurkan di kampung Kafr Qaddum, berhampiran Qalqilya, protes terhadap kezaliman penjajah.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : ameen