Israel Sita 600 Ekar Tanah Palestin di Baitulmuqaddis

Khamis, 09-07-2015 – Datuk Bandar Israel di Yerusalem, Nir Barkat, memerintahkan 600 dunum (ekar) tanah Palestin di dalam al-Issawiya, di utara Jerusalem yang dijajah, dirampas sementara kononnya untuk tujuan berkebun, Peace Now melaporkan petang Sabtu.

Perintah kejam tersebut telah dikeluarkan menggunakan undang-undang khas perbandaran yang membolehkan perbandaran untuk mengeksploitasi satu lot kosong untuk kegunaan awam selama lima tahun dalam kes-kes di mana pemilik tidak memajukannya. Penduduk tempatan Al-Issawiya mendapati arahan dikenakan di bidang tanah masing-masing.

Tanah-tanah yang berkenaan telah disasarkan oleh pihak berkuasa penjajah Israel pada tahun-tahun kebelakangan ini, apabila rancangan untuk mengisytiharkan mereka Taman Negara telah dinaikkan taraf untuk mewujudkan kesinambungan penguasaan Israel antara Diduduki Baitulmuqaddis dan kawasan E1. Taman ini juga bertujuan untuk menyekat pembangunan berpotensi kawasan-kawasan perumahan bersebelahan al-Issawiya dan al-Tur.

Dalam kes al-Issawiya, pemilik ingin menggunakan tanah-tanah mereka. Sebulan yang lalu, perbandaran mencabut pokok yang telah ditanam oleh rakyat Palestin atas alasan untuk penanaman tidak berlesen. Oleh itu, ia seolah-olah kini amat sukar untuk menjelaskan mengapa Perintah Penggunaan Perkebunan diperlukan dalam kes itu apabila pemilik ingin melakukan pertanian di tanah mereka sendiri.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : ameen