Regim Jahanam Israel mula pembinaan tembok Aparthied di selatan Tebing barat


Isnin, 6 September – Sekurang-kurangnya dua jentolak telah kelihatan pada hari Ahad di sekitar perkampungan Sikka, 15KM dari kota Hebron. Menurut jurucakap Kementerian Pertahanan Regim Jahanam, ?Kerja telah di mulakan di kawasan yang telah di rancang dan pada masa kini ukuran sedang di ambil dan pem binaan tembok Apartheid akan di bina dalam dua atau tiga minggu lagi?


Andaian pembinaan tembok itu di mulakan sebagai tindakbalas kepada operasi amal istishhadiah di Bier Al Saba, namun dakwaan ini telah di sangkal oleh kementerian pertahanan regim jahanam itu. Walaubagaimanapun pegawai-pegawai regim jahanam berpendapat tembok apartheid mungkin dapat menghalang operasi amal istishhadiah.

Tembok Apartheid telah di putus kan sebagai tembok haram oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa kerana ia melalui tanah yang di rampas oleh perampas Israel semasa perang 1967.

Rakyat Palestin menganggap tembok apartheid yang di bina sebagai penafian kepada hak dan kebebasan mereka dan pencabulan tanah hak milik mereka kepada pendatang haram Israel.

Mahkamah Kanggaroo Regim Jahanam menyatakan pembinaan tembok itu sah di bina didalam tebing barat, dan ia akan di bina melalui jalan-jalan yang akan meminimakan kesengsaraan rakyat sah Palestin.

Pembinaan tembok banyak memberi kesan ekonomi dan sosial kepada rakyat Palestin