Paderi Israel berkata membunuh orang awam musuh semasa perang adalah ?normal?


Rabu, 8 September 2004- Sekumpulan paderi Yahudi yang terkemuka telah menyatakan cadangan kepada askar Israel agar tidak teragak-agak dalam membunuh orang awam Palestin dalam konteks kempen peperangan menentang kumpulan bersenjata yang menentang pencerobohan rakyat Yahudi.

Dalam satu surat kepada menteri pertahanan Israel, Shaul Mofaz, yang disiarkan pada hari selasa, paderi-paderi ini dilaporkan berkata bahawa pembunuhan orang awam musuh adalah ?normal? semasa perang dan tentera penceroboh Israel seharusnya tidak perlu teragak-agak untuk membunuh penduduk bukan yahudi demi untuk menyelamatkan nyawa penduduk yahudi.

?Tidak ada peperangan di dunia ini yang dapat memisahkan sepenuhnya di antara penduduk dengan tentera musuh, sama ada para perang di Iraq, perang Russia di Chechnya atau perang Israel menentang musuh mereka? kata paderi tersebut.

Para paderi ini memetik dari bab Thalmud, dalam masalah agama dengan menyatakan ? Nyawa kami dahulu?

?Ajaran Kristian agar ?memalingkan pipi lagi satu? tidak ada kena mengena dengan kami dan kami berminat kepada mereka yang lebih mengutakan nyawa musuh kami dari nyawa kami? kata mereka.

Pihak pembangkang

Surat tersebut ditulis oleh beberapa orang paderi Israel termasuk Haim Druckman, bekas ahli Knesset yang mengetuai gerakan pemuda agama terbesar yang dikenali sebagai persatuan Bnei Akiva, Eliezer Melamed, ketua Koleh agama Tebing Barat dan Youval Sharlo ketua Kolej Thalmud di Petah Tikva yang menggabungkan pengajian kitab Thalmud dan khidmat tentera yang aktif.

Perlu diperhatikan bahawa ramai paderi, terutamanya daripada pihak Conservative dan Reform Judaism, tidak menyetujui pendapat pihak Orthodox and Ultra-Orthodox terhadap bukan yahudi.

Walaupun cabang Conservative dan Reform mempunyai ramai pengikut, namun mereka mempunyai pengaruh yang sedikit di Israel dan selalunya dilayan berat sebelah oleh cabang Orthodox dan Ultra-Orthodox yang lebih berkuasa yang melihat Yahudi secular sebagai kurang dari Yahudi sebenar.

Kebetulan pada beberapa bulan yang lepas, seorang paderi yang agak terkenal di penempatan Yahudi di Kiryat Arbaa berdekatan dengan Hebron telah mengeluarkan pengumuman menyatakan bahawa pembunuhan bukan Yahudi perlu bagi menyelamatkan nyawa yahudi tanpa mengira mereka itu askar atau penduduk awam.

Paderi Dov Lior berkata bahawa nyawa bukan yahudi bukan suci terutamanya semasa perang.

Lior telah menyatakan secara umum memuji Baruch Goldstein, seorang penduduk Yahudi Amerika yang berpindah di Israel pada 1994 yang membunuh 24 penduduk arab yang sedang bersembahyang di Masjid Ibrahimi, Hebron.

Menggelarkan Goldstein ?wali yang hebat?, dia berkata bahawa beribu nyawa bukan yahudi adalah tidak setanding walaupun dengan kuku seorang Yahudi

Maksim Thalmud

Awal tahun ini , Lior telah menyokong pembunuhan penduduk awam Palestin di Rafah di selatan Gaza dengan menyatakan bahawa ?ia amat jelas di dalam Taurat bahawa nyawa Yahudi adalah lebih utama dari nyawa bukan Yahudi?

Dalam meneguhkan pendapat mereka, Lior dan beberapa penduduk yang lain menyandarkan kepada prinsip Thalmud yang lama yang mengatakan bahawa adalah mitzvah (tugas keagamaan) untuk membunuh orang awam musuh semasa perang.

Paderi yang sama juga selalu memetik surah dari kitab Taurat di mana tuhan telah menunjukkan bagaimana penduduk Israel dahulunya membunuh penduduk Canaanites di Palestin purba.

Semenjak intifada Al Aqsa pada September 2000, tentera Israel telah membunuh seramai 3500 orang penduduk palestin yang kebanyakannya adalah terdiri dari penduduk awam dan lebih 600 kanak-kanak dan remaja.

Dalam masa yang sama, pejuang Palestin telah membunuh hampir 1000 tentera Israel, penduduk dan orang awam.

Mungkinkah Sharon ketawa melihat pepecahan di kalangan umat Islam ?