Boulos: Tahanan al-Qiq Jalani Operasi Hidup Kembali

Rabu, 20-01-2016 – Ketua unit undang-undang Persatuan Tahanan Palestin, Jawad Boulos berkata, tawanan Palestin Mohammed al-Qiq pengsan dan dipindahkan, pada waktu subuh Jumaat lepas, ke Unit Rawatan Rapi (ICU) di mana beliau menjalani operasi penghidupan kembali sehingga dia sedar kembali.

Boulos dipetik banduan al-Qiq, yang telah melancarkan mogok lapar selama 54 hari sebagai protes terhadap penahanan pentadbiran, sebagai berkata bahawa doktor penjara bersama-sama dengan krew pentadbiran penjara memaksa ganas untuk meyakinkan beliau untuk mengambil makanan dengan menjerit kepadanya, tetapi ia menolak bahawa dan meminta mereka untuk tidak campur tangan dalam apa jua keadaan walaupun dia pengsan.

Peguam Boulos memberi amaran betapa seriusnya keadaan kesihatan tawanan al-Qiq yang menghidap sakit teruk di pinggang dan tangan dan kakinya serta matanya. Dia masih digari ke katil hospital tanpa mengira keadaan kritikal beliau.

Tahanan al-Qiq akan merayu kepada Mahkamah Agung Israel selepas mahkamah tentera Ofer enggan menerima rayuan terkini yang telah dikemukakan di depan matanya, Khamis lalu, Boulos berkata.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : ameen