Abulaila: Hamas akan melakukan yang terbaik.


Jumaat, 27/04/07 –
Dr. Khalil Abulaila, satu seorang pemimpin Hamas, pada hari Khamis semalam mengesahkan bahawa Hamas akan melakukan yang terbaik membebaskan semua banduan Palestin dalam penjara Israel.

Abulaila menyatakan bahawa tentangan penduduk Palestin tidak berhenti selagi ada orang Palestin yang tinggal di belakang palang-palang besi penempatan Israel itu.

Pemimpin Hamas menyalahkan Israel dalam kegagalan gencatan senjata kerana puak-puak penentang Palestin itu tidak boleh menerima gencatan senjata melainkan kekejaman orang Israel terhadap penduduk Palestin di Tebing Barat dan Gaza Strip menemui jalan penyelesaian.

Untuk bahagiannya, Sheikh Abu Ayman Taha, seorang lagi pemimpin Hamas yang terkemuka, pada hari Khamis semalam berkata dalam satu sidang akhbar yang pergerakannya tidak akan melepaskan hak-hak Palestin, merujuk dalam keterangannya untuk mengembalikan hak jutaan pelarian-pelarian Palestin.

Dia menggariskan, bagaimanapun, Hamas itu tidak membantah pembebasan penduduk Palestin yang dibuat secara beransur-ansur, tetapi berkata bahawa pembebasan satu bahagian harus tak bermaksud bahagian yang lain dilupakan.