Jihad Islam Sediakan Usul Daripada Mesyuarat Kaherah

Rabu, 01-06-2016 – Satu mesyuarat antara pegawai Pergerakan Jihad Islam dan pemimpin Mesir berakhir dengan perbincangan mengenai lintasan Rafah, hubungan dengan Hamas, dan fail perdamaian kebangsaan, pemimpin Jihad berkata Ahad .

“Saudara Mesir kami berjanji bahawa satu kejayaan mengenai lintasan Rafah semakin hampir,” kata pemimpin Jihad Islam Ahmad al-Mudallal di bengkel yang diadakan oleh Majlis Pemerkasaan Negara Palestin di Gaza.

Menurut al-Mudalal, perjuangan pembebasan dan perpaduan membentuk nukleus projek nasional Palestin. “Mesir tidak boleh dikecualikan dari mana-mana perjuangan anti-penjajahan,” katanya. “Palestin tidak boleh dibebaskan oleh rakyat Palestin sahaja.”

“Jihad Islam bersedia untuk menyelaraskan dengan semua rejim Arab,” katanya. “Keselamatan dan kestabilan kami dan saudara-saudara Mesir kita hanya satu dan yang sama,” perwakilan yang dinyatakan.

Menangani fail perdamaian kebangsaan, al-Mudallal memanggil untuk mengadakan mesyuarat kepimpinan Pertubuhan Pembebasan Palestin dengan penyertaan Hamas dan Jihad Islam bagi merangka strategi negara yang bersatu. Pemimpin Jihad Islam mengulangi ‘menolak mana-mana inisiatif antarabangsa yang tidak mempertahankan hak Palestin dan memberikan legitimasi kepada pendudukan Israel.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : ameen