Barghouthi : Ini adalah sebab kenapa kami mogok lapar ketika dalam tahanan

Selasa, 25-04-2017 – Ahli Jawatankuasa Pusat Fatah yang merupakan banduan tahanan Israel, Marwan al-Barghouthi, berkata bahawa lima belas tahun beliau menghabiskan di penjara Israel memolehkan beliau menyaksikan tangkapan besar-besaran sewenang-wenangnya dan layanan buruk oleh regim Israel terhadap rakyat Palestin.

Barghouthi menulis dalam sebuah artikel yang disiarkan dalam akhbar New York Times dan dilaporkan oleh al-Jazeera, dengan bermulanya mogok lapar terbuka oleh 1,500 tahanan Palestin di penjara Israel, itu adalah cara yang penentangan paling aman.

Barghouthi mengkritik Israel dan polisi-polisi menindas mereka, “Saya berumur lima belas tahun ketika saya ditahan buat kali pertama dan saya hampir tidak mencecah umur 18 apabila zionis memaksa saya untuk berdiri telanjang dan memukul kemaluan saya. Saya pengsan apabila kepala saya mencecah tanah. Zionis menghina saya, mereka berkata bahawa orang seperti saya tidak boleh mempunyai anak kerana anak saya mungkin akan menjadi pengganas dan penjenayah. Saya sekali lagi di penjara Israel mengetuai mogok lapar.”

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : Syed Ahmad Muhsin