Euro-Med : Britain Bertanggungjawab Atas Penindasan Berpanjangan Palestin

Selasa, 7-11-2017 – Deklarasi Balfour, sebagai asas bagi penubuhan Israel di Palestin, telah mewujudkan satu siri ketidakadilan terhadap hak Palestin selama berabad-abad, Pemantau Hak Asasi Manusia Euro-Mediterranean telah menyatakan dalam satu kenyataan pada ulang tahun Deklarasi Balfour. Euro-Med menyelar Britain yang bertanggungjawab terhadap pelanggaran berkaitan perjanjian tanah ketika Palestin berada di bawah jajahan British.

Britain sepatutnya mengurus negara-negara yang dijajah mereka bersesuaian dengan kepentingan penduduk negara-negara tersebut, walau bagaimanapun, Great Britain lebih banyak menggalakkan imigresen Yahudi ke Palestin, membawa pendatang Yahudi ke wilayah orang asli, serta menjual tanah besar kerajaan dan membekalkan pendatang dengan senjata, lapor Euro-Med.

Setiausaha Luar British, Arthur James Balfour, mengeluarkan janji terkenalnya dalam surat yang ditulis kepada seorang pemimpin kanan pergerakan Yahudi, Lord Rothschild, yang berjanji bahawa Britain melakukan yang terbaik untuk menubuhkan tanah air negara untuk orang Yahudi di Palestin, tanpa mengganggu hak sivil dan agama komuniti bukan Yahudi yang tinggal di Palestin.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : Syed Ahmad Muhsin