OIC : BaitulMaqdis Ibu Negara Palestin

Isnin, 18-12-2017 – Organisasi Negara-negara Islam (OIC) telah mengakui Baitulmuqaddis Timur sebagai ibukota Palestin, menolak pendirian berat sebelah AS dan menyeru masyarakat antarabangsa untuk mengikuti jejak mereka. Pada sidang kemuncak yang diadakan di Turki seminggu selepas Presiden A.S. Donald Trump mengiktiraf BaitulMaqdis sebagai ibu negara Israel, sekumpulan 16 pemimpin Islam pada hari Rabu menyeru semua negara untuk mengiktiraf Palestin dan Baitulmuqaddis Timur sebagai modal yang diduduki.

Dalam satu kenyataan, OIC menambah bahawa kumpulan yang terdiri daripada 57 anggota tetap komited kepada keamanan yang adil dan komprehensif berdasarkan penyelesaian dua negara. Ia juga menggesa PBB untuk “menamatkan penjajahan Israel” di Palestin dan mengisytiharkan pentadbiran Trump untuk bertanggungjawab atas “semua akibat tidak menarik balik daripada keputusan haram ini”.

Presiden Palestin, Mahmoud Abbas mengatakan bahawa A.S. telah “membatalkan” sendiri rundingan damai Israel-Palestin pada masa depan selepas jelas “berat sebelah memihak kepada Israel”. Trump turut mengumumkan pada 6 Disember bahawa A.S. secara rasmi mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel dan akan memulakan proses memindahkan kedutaannya ke bandar raya tersebut.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : Syed Ahmad Muhsin