Mike Pence Menyatakan Beliau Berbangga Berada di Jerusalem

Khamis, 25-01-2018 – Timbalan Perdana Menteri Amerika Syarikat, Mike Pence yang tiba di Israel pada petang Ahad lepas selepas kunjungan beliau ke Mesir dan Jordan. Beliau telah menghadiri satu mesyuarat bersama Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan menyatakan bahawa beliau berbangga untuk berada di ibu kota Israel; Jerusalem.

Selain menghadiri pertemuan sulit dengan Perdana Menteri Israel, Pence turut menyampaikan ucapan di parlimen Israel. Dalam ucapannya di parlimen Israel, beliau turut menyatakan bahawa hubungan Israel dan Amerika Syarikat adalah dalam keadaan yang paling kuat dan usaha bersama kearah mencapai keamanan dan keselamatan Israel adalah matlamat bersama Amerika dan Israel.

Kunjungan Pence menerima penghormatan tertinggi dari kerajaan Israel dan ianya turut dihadiri wakil Timur Tengah Whitehouse; Jason Greenblatt, duta US di Israel; Davied Firedman dan duta Israel di Washington; Ron Dermer. Pihak berkuasa Palestin dan pemimpin Kristian Palestin memboikot lawatan Pence sebagai bantahan keatas tindakan US mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu kota Israel.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : wea