Israel akan membolehkan peneroka haram memiliki tanah melalui undang2 baru.

Selasa, 10-07-2018 – Sebuah akhbar Israel melaporkan bahawa jawatankuasa perundangan di parlimen Israel akan mengkaji proses perundangan bagi membenarkan peneroka haram Yahudi memiliki hak ke atas tanah di Tebing Barat.

Ahli parlimen Israel tidak boleh membincangkan perkara berkenaan dan mengundi bagi melaksanakannya selagimana jawatankuasa berkenaan tidak membentangkannya di parlimen Israel.

Menurut akhbar Haaretz, notis kepada bil perundangan berkenaan yang ditaja MKBezalel Smotrich, menyatakan keadaan semasa adalah bersandarkan undang-undang Jordan 1953 yang mana menghalang mana-mana peneroka haram untuk membeli tanah di Tebing Barat kecuali mereka adalah warga Jordan ataupun warga negara arab yang lain. Undang-undang berkenaan masih terpakai sehingga kini semenjak Israel menawan Tebing Barat pada tahun 1967 ketika peperangan enam hari.

Bil Smotrich menyasarkan untuk menghapuskan perbezaan dalam hal pemilikan hartanah dan membolehkan sesiapa sahaj memiliki tanah di wilayah Tebing Barat yang dijajah.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : wea