Hamas Tidak Mengiktiraf Pemerintahan Baharu Abbas Yang Terpisah


Rabu , 13-03-2019 - Gerakan Pejuang Islam Hamas, Ahad (10/3) mengatakan bahawa struktur pemerintahan Mahmud Abbas yang baharu tanpa persetujuan nasional. Tindakan sepihak, lari dari tanggung jawab serta tidak mengikut tuntutan pemuafakatan. Jurucakap gerakan Hamas, Fauzi Barhum dalam pernyataan akhbarnya mengatakan, pemerintahan Otoriti Palestin yang baharu ini adalah bentuk pemisahan antara Tebing Barat dan Gaza yang tentu akan memperluaskan lagi jurang perpecahan selama ini.

Dengan ini Hamas menegaskan, pihaknya tidak akan menerima pemerintahan sepihak dan terpisah yang telah keluar daripada kesepakatan nasional. Sepatutnya cara yang paling baik untuk memperbaiki keadaan Palestin adalah dengan menyusun pemerintahan persatuan naional dan menyelenggarakan pilihan raya yang menyeluruh, sama ada pilihan raya presiden mahupun Parlimen dan Dewan Nasional.

Pada Ahad (10/3) Mahmud Abbas meminta Muhammad Asytaih dan anggota jawatankuasa pusat gerakan Fatah untuk menyusun setruktur pemerintahan baru. Langkah penyusunan pemerintahan baru ini akan memperluaskan lagi perpecahan antara Fatah dan Hamas yang belum sepakat berkaitan usaha pemuafakatan sejak 2007. Kali terakhir kesepakatan tahun 2017, kegagalan pemuafakatan sebelum ini adalah disebabkan oleh pertentangan dan perbezaan sejumlah isu kritikal, diantaranya sikap keras kepala Hamdallah dalam pelaksanaan kesefahaman.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman