Hayyah: Ada Kesepakatan Rehabilitasi Kawasan Industri di Gaza


Selasa , 23-04-2019 - Anggota Biro Politik Gerakan Pejuang Islam Hamas, Khalil Hayyah, mengatakan bahawa kesefahaman yang disepakati dengan penjajah Israel melalui mediasi Arab dan antarabangsa sedang berlangsung dan dokumennya dipantau oleh pihak teknikal sehingga dilaksanakan sepenuhnya.

Dalam wawancara eksklusif dengan Pusat Informasi Palestina, Hayyah mengatakan bahawa "jika penjajah Israel tidak mematuhi kesefahaman yang telah disepakati, iaitu Mesir, Qatar dan PBB sebagai mediator, maka demonstrasi dan tekanan pada penjajah Israel terus berlanjutan."

Dia menyatakan adanya kesepakatan untuk rehabilitasi (membantu dan membaikpulih) kawasan industri di Semenanjung Gaza. Beliau menambah, "Kesefahaman sudah dilaksanakan sebahagiannya, dan sebahagian lainnya sedang dalam penyusunan, seperti yang perkara berkaitan dengan memperluas kawasan penangkapan ikan sehingga 15 mil di utara dan selatan laut Gaza. Di samping terdapat juga kerja projek-projek pembangunan tertangguh dan sedikit masalah elektrik.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman