Categories
Berita Semasa

Hayya : Tiada ketenangan melainkan sekatan di Gaza di angkat semula.

Isnin , 13-05-2019 – Ahli Biro Politik Hamas – Khalil al-Hayya telah mengesahkan bahawa penentangan penduduk Palestin adalah berkaitan dengan komitmen negara haram Israel terhadap penghormatan fahaman yang terbaru mereka terhadap Gaza. Mereka diberi amaran bahawa kawasan tersebut tidak akan aman selagi pendudukan dan sekatan mereka terus wujud. 

Sumber berita televisyen satelit al-Aqsa, Hayya berkata, tiada siapa boleh memberi apa-apa tawaran demi untuk menghentikan demonstrasi ‘March Of Return’ dan untuk mereka menyerahkan sejata sehinggakan penentangan tersebut boleh mengawal protes yang digunakan didalam demonstrasi di sempadan. 

Beliau juga berkata, serangan ketenteraan menentang Gaza tercetus apabila negara haram Israel menunjukkan sikap tidak acuh terhadap perjanjian mereka bersama Mesir berkenaan dengan Gaza yang kemudiannya mencetuskan tembakan rambang terhadap demonstrasi aman yang berlaku di sempadan. 

al-Hayya menekankan konflit tersebut tercetus sebagai tindakbalas diatas serangan negara haram Israel dan isu serangan bersenjata tidak akan di sebut didalam perbincangan dua hala.

“Apabila serangan balas telah melangkaui 40 kilometer, musuh akan berundur dan menekan orang tengah didalam konflik tersebut untuk mencapai kata sepakat bersama kumpulan penentang. Keadaan ini terlalu biasa bagi mempercepatkan pendudukan dan serangan mereka. Akan tetapi, kami masin bertahan untuk mempertahankan rakyat kami” kata sumber rasmi Hamas. 

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : hanafi