Kerugian Akibat Seranagn Israel sepanjang Mei dianggarkan sebanyak USD 9.5 juta


Rabu , 29-05-2019 - Wakil Menteri Pekerjaan Umum dan Perumahan di Gaza Naji Sarhan mengatakan bahawa jumlah kerugian di pelbagai sektor sepanjang serangan terakhir penjajah Israel di Semenanjung Gaza pada awal Mei 2019 lalu adalah sebanyak USD 9.5 juta yang meliputi sektor pertanian, ekonomi, kesihatan, pendidikan dan infrastruktur.

Sarhan mengatakan bahawa kementeriannya telah menyelesaikan masukan maklumat bekaitan kesan serangan penjajah "Israel" dalam sistem elektronik terbaru untuk pengiraan dan dokumentasi kerosakan, dan semua data siap untuk dibahagikan kepada pihak-pihak yang aktif di bidang pembinaan semula Semenanjung Gaza.

Pihaknya telah berhubung dengan sejumlah badan dan organisasi dan mengkoordinasikan pencairan dana bantuan USD 2000 kepada pemilik rumah yang hancur total dan USD 1000 untuk mereka yang rumahnya mengalami kerusakan sebagian namun tidak dapat dihuni, serta wang sewa selama 6 bulan bagi mereka yang rumahnya hancur total sebesar USD 1,200 per keluarga tanpa yang tidak memiliki tempat tinggal alternatif. Mereka yang memiliki rumah yang tidak memadai untuk tinggal diberikan sebanyak USD 750.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman