Iftar tahunan ke 5 PFB meriah.

Jumaat , 31-05-2019 – Forum Palestin di Britain (PFB) menganjurkan Iftar tahunan ke-5 di dewan Byron, pusat rekreasi Harrow di North West London. Para tetamu termasuk aktivis yang terkenal seperti aktivis Palestin, Ahed Tamimi dan juga pengarah eksekutif Bantuan Perubatan untuk Palestin (MAP), Aimee Shalan, Ketua Kesatuan dan Pengerusi Kempen Perpaduan Palestin Barat London, Hugh Lanning, Colin Monehen dari parti Buruh, yang dengan berani dan pendirian terbuka menyokong rakyat Palestin, Shamiul Joarder dari Friends of Al-Aqsa (FOA), Ketua Palestin terkemuka Attallah Sayed, Ghada Hamaad dan Dr. Fuad Haddad yang semuanya dianugerahkan lencana kehormatan oleh PFB.

Jurucakap PFB, Adnan Hamidan menyatakan bahawa “perhimpunan ini melebihi apa-apa tradisi Ramadan iftar kerana ini telah menjadi satu persidangan untuk Palestin dan rakan-rakan Palestin untuk memperbaharui perpaduan mereka atas nama Palestin”. Pengerusi PFB, Dr. Hafiz Al Karmi menyatakan bahawa “Perhimpunan ini adalah tindak balas kepada siapa saja yang menganggap hak mereka sebagai orang Palestin di tanah mereka memandangkan ramai peserta yang berminat untuk mengekalkan identiti dan hubungan mereka dengan sejarah dan budaya mereka”.

Acara itu dihiburkan juga dengan pelbagai ucapan revolusi artis Palestin, Kefah Zreeqy. Selain itu, dianjurkan juga pot Maqblooba terbesar yang ditayangkan oleh pelakon Palestin, Basil Elhaj. Hidangan maqblooba memberi makna yang besar untuk rakyat Palestin dengan sejarahnya dan rasa yang hebat.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : Syed Ahmad Muhsin