Penceroboh Yahudi membina pangkalan di bandar Al-Khalil

Selasa , 18-06-2019 – Jawatankuasa pemulihan Hebron telah mendedahkan sebuah kumpulan penceroboh yahudi baru-baru ini telah membina sebuah pangkalan di tanah kepunyaan Palestin berdekatan pasar Emas di Souk al-Dahab di bandar al-Khalil.

Ketua jawatankuasa tersebut, Imad Hamdan berkata, penceroboh tersebut bercadang untuk menbina dua unit rumah selepas mereka berjaya merampas sebuah stesen minyak di jalan al-Shuhada (kawan tertutup) dan memagari kawasan terbabit. 

Hamdan memberi perhatian yang tinggi terhadap perumahan dan bangunan rakyat Palestin di al-Khalil, terutamanya di kawan yang di umumkan oleh rejim zionis sebagai kawasan tertutup bagi aktiviti ketenteraan 17 tahun yang lalu. 

Pada tahun 2014, rejim zionis telah mengumumkan banyak kawasan Palestin di al-Khalil telah ditutup untuk kawasan ketenteraan selepas kejadian berdarah yang disebabkan oleh pengganas yahudi Baruch Goldstein di masjid Ibrahimi. 

Hamdan telah merayu kepada komuniti antarabangsa tentang perhatian yang tinggi dari organisasi beliau untuk menyatakan tanggungjawap mereka untuk mengambil tindakan terhadap pencerobohan Israel di al-Khalil.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : hanafi