PBB : Langkah2 ekonomi tidak menjamin penyelesaian konflik Palestin-Israel.

Khamis , 27-06-2019 – Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu telah mengulangi kenyataan mereka bahawa konflik Palestin-Israel tidak boleh diselesaikan dengan hanya langkah-langkah ekonomi.

Kenyataan tersebut dikeluarkan oleh jurucakap PBB, Farhan Haq ketika beliau bercakap mengenai Bengkel Ekonomi Bahrain dan beliau juga berkata, PBB telah menyatakan sokongan mereka ketika Nickolay yang memegang jawatan Khas PBB bagi menyelesaikan proses keamanan di timur tengah dan ini juga telah disebut oleh Majlis Keselamatan pada minggu lepas. 

“Sokongan kemanusiaan dan ekonomi kepada populasi adalah penting untuk menghasilkan persekitaran yang kondusif demi rundingan yang berhasil. Walaubagaimanapun, saya juga menekankan bahawa konflik tersebut tidak boleh diselesaikan dengan hanya langkah-langkah ekonomi,” kata Nickolay pada Khamis yang lalu.

“Langkah-langkah tersebut hanyalah sebagai pelengkap bagi proses politik yang sah untuk mengakhiri pendudukan Israel dan menyelesaikan kemelut tersebut dengan resolusi PBB yang relevan.,” tambah beliau.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : hanafi