Hamas Kecam Dakwaan Paraguay

Isnin, 26-08-2019 -  Gerakan Pejuang Islam Hamas mengutuk keputusan Presiden Republik Paraguay yang menyebut gerakan Hamas sebagai gerakan teroris antarabangsa.

Dalam pernyataan akhbar hari ini (22/8) Hamas menyebutkan, selain melanggar Undang-undang Antarabangsa  yang menjamin hak rakyat untuk melawan penjajahan dan pencerobohan dengan segala cara yang ada, termasuk perjuangan bersenjata. Ia ditegaskan PBB dalam resolusi A/RES/37./43, kenyataan seperti itu telah mengganggu keamanan, stabiliti kawasan dan dunia. Bahkan merosak hubungan baik antara kedua-dua bangsa.

Hamas menekankan, keputusan seperti itu akan meningkatkan tindakan terorisme yang telah dilakukan Israel selama beberapa dekad  terhadap rakyat Palestin. Disamping memberikan perlindungan untuk meneruskan kejahatannya di kawasan.

Dia menjelaskan Gerakan Pejuang Islam Hamas adalah sebuah gerakan perlawanan Palestin yang berjuang untuk kebebasan dan kemerdekaan rakyatnya. 

Beliau menegaskan, mereka tidak memusuhi sesiapapun dan bahawa konflik ketika ini dan selamanya hanya dengan Israel saja.

Hamas meminta negara Paraguay untuk segera menarik semula keputusan tersebut dan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk menyokong perjuangan rakyat kami dalam mencapai kebebasan dan kemerdekaan mereka.

 sumber : https://melayu.palinfo.com/
 penterjemah : osman