Keluarga Palestin di Al Khalil diserang pelampau Yahudi bersenjata.

Rabu, 05-02-2020 – Sekumpulan pelampau yahudi telah menyerang sekeluarga dengan kejam di Tebing barat pada malam Sabtu yang lalu. Keluarga tersebut tinggal di Jabel al-Rahma di kawasan pertengahan al-Khalil.

Menurut saksi, kumpulan yahudi bersenjata tersebut yang berasal dari sebuah kem haram di Ramat Yishai telah menyerang sekeluarga rakyat Palestin berhampiran dengan pos pemeriksaan ketenteraan di jalanraya yang menghala ke kejiranan Jabel al-Rahma.

Mohamed, 55, mengalami kecederaan manakala keretanya terdapat kerosakan di bahagian luar. Keganasan tersebut telah menyebabkan situasi yang panik diantara ahli keluarga tersebut yang berada didalam kereta.

Semasa kejadian, keluarga tersebut sedang dalam perjalanan ke hospital dimana kumpulan pelampau tersebut telah memintas kenderaan mereka dan menembak mereka menggunakan senjatapi.

Saksi berkata, askar yang berhampiran hanya menyaksikan kejadian tersebut tanpa berbuat apa-apa.

Sebelumnya, pelampau bersenjata tersebut telah menyerang kejiranan Jabel al-Rahma dan Tel Rumeida di bandar al-Khalil pada petang Sabtu yang lalu dan telah mengugut keluarga Palestin untuk memisahkan mereka dari rumah yang mereka tinggal. 

Meraka juga berlaku kejam kepada penduduk tempatan di kejiranan ini dan memaksa mereka membuat sesuatu yang diluar jangkaan dengan bantuan tentera negara haram Israel.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : hanafi