OIC Tolak Deal of Century

Rabu, 05-02-2020 – Organisasi Kerjasama Islam (OIC) Isnin 3/2/20 secara sepakat menolak rancangan perdamaian Amerika di Timur Tengah yang dikenali dengan Deal of Century (Kesepakatan Abad Ini). OIC tetap menyokong Palestin sejak awal dalam memperjuangkan keadilan demi mendirikan negara mereka dengan ibukota Al-Quds Timur.

Hal itu disampaikan dalam kenyataan akhir yang dikeluarkan dalam pertemuan terbuka Kumpulan Eksekutif Khusus di tahap Menteri-menteri Luar Negeri, negara anggota OIC yang membahas kesan dan implikasi rancangan Amerika tersebut.

Kumpulan Eskekutif menyeru negara Anggota OIC agar tidak bekerjasama dengan Amerika untuk menjalankan rancangan terebut dalam sebarang bentuk.

OIC menolak tegas rancangan,kesepakatan atau inisiatif yang diajukan oleh mana-mana pihak seperti penyelesaian damai yang tidak selari dengan hak-hak legal undang-undang bangsa Palestin yang tidak sewenangnya dibuat tawar-menawar. Hak tersebut sudah diakui oleh PBB dan Undang-undang antarabangsa serta tidak selari dengan referensi yang diakui dunia internasional dalam proses perdamaian terutama Undang-undang antarabangsa,resolusi-resolusi PBB dan Inisiatif Perdamaian Arab.

Organisasi negara-negara Islam tersebut menekankan bahawa Palestin dan Al-Quds adalah isu sentral bagi umat Islam seluruhnya dan menjadi identiti Arab.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman