28 bulan ditahan ? Solidariti kepada Sheikh Raed Salah.

Rabu, 12-02-2020 – Ketua biro politik gerakan pejuang Islam Hamas, Ismail Haniyeh mengatakan, tahahan tidak adil terhadap Sheikh Raed Salah, ketua gerakan Islam di wilayah jajahan 48 merupakan bahagian daripada implementasi kesepakatan abad ini atau Deal of Century di Al-Quds untuk menghalang sokongan terhadap hak Islam dan identiti Arab di Al-Quds. Ia juga merupakan penolakan kejahatan Zionis yang dikumandangkan sejumlah pihak secara halus dan hampir tidak kedengaran.

Dalam satu kenyataan akhbar, Haneya mengecam keputusan mahkamah Zionis terhadap Sheikh Raed Salah yang sudah ditahan selama 28 bulan sejak dakwaan beliau menghasut tindakan terorisme.

Haniyeh mengatakan, “Kami menerima maklumat ini pada Isnin (10/2), kami marah, mahkamah Zionis telah mengeluarkan hukuman penjara selama 28 bulan kepada Sholah sebagai lanjutan dari penangkapan dan pengusiran yang terus menerus dilakukan di Masjid Al-Aqsa yang diberkati.

Haniyeh menegaskan solidaritisnya terhadap Sheikh Raed Salah dan keluarga besarnya serta mereka yang berada di wilayah jajahan 48.

Beliau menyeru gerakan solidariti terhadap Sheikh Raed Salah dan Masjid Al-Aqsa terus digalakan. Pihaknya menolak semua langkah konspirasi dan kejahatan terhadap rakyat Palestin dan hak-hak mereka yang telah dicabut.

Haniyeh menekankan bahawa keputusan penjara tersebut akan meningkatkan tekad rakyat, menjadi pemangkin untuk melakukan segala cara bagi menggagalkan kesepakatan konspirasi tersebut.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman