19 Penduduk Gaza Buta Kerana Ditembak Pasukan Israel

Jumaat, 28-02-2020 – Pusat Informasi Israel bagi Hak Asasi Manusia di Wilayah jajahan, B’Tselem mengatakan, 19 pendemonstrasi Palestin di Semenanjung Gaza telah buta satu matanya dalam dua tahun terakhir akibat terkena tembakan pasukan Israel berdekatan sempadan di Semenanjung Gaza.

Dalam sebuah laporannya, badan tersebut menyatakan sekurang-kurangnya dua orang lagi yang buta kedua-dua matanya sekaligus.
Beliau menambah bahawa lebih dari 200 syuhada dan sekitar 8000 orang tercedera akibat tembakan peluru tajam. Sementara sekitar 2400 orang tercedera akibat peluru logam dan sekitar 3000 orang tercedera akibat gas pemedih mata.

Beliau menyatakan bahawa sekatan yang diberlaku selama hampir 13 tahun di Gaza telah memberikan kesan buruk kepada perkhidmatan kesihatan kepada penduduk Gaza melibatkan kekurangan ubat-ubatan, doktor dan peralatan perubatan. Beliau menjelaskan,oleh kerana itu mereka yang tercedera terpaksa berpuas diri dengan rawatan terbatas di Semenanjung Gaza atau cuba mendapatan rawatan di negara lain jika diizinkan melalui pintu masuk Rafah dengan menanggung kos rawatan yang tinggi.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman