Hamas dan Rusia Sepakat Deal of Century Akan Mengekalkan Konflik

Jumaat, 06-03-2020 – Ketua Gerakan Hamas di Luar Negeri, Maher Salah, menegaskan bahawa kunjungan delegasi Hamas yang dipimpin oleh Ketua Biro Politik Hamas, Ismail Haniyah, berlaku pada waktu yang sangat penting setelah pengumuman Presiden Amerika Syarikat tentang Deal of Century (Kesepakatan Abad Ini) yang bertujuan untuk mencairkan isu Palestin.

Salah mengatakan, kunjungan delegasi gerakan Hamas ke ibu kota Rusia, Moscow berlaku pada waktu yang penting dan emosional, mengingatkan sikap Rusia yang menolak Deal of Century.

Beliau menyatakan bahawa Hamas dan Rusia sepakat bahawa Deal of Century bukanlah formula untuk perdamaian dan kemakmuran tetapi lebih merupakan perimbangan untuk mengekalkan konflik dan semakin menambahkan masalah yang sudah ada di Palestin.Beliau menambah bahawa pertemuan dengan para pegawai tinggi Rusia, terutama dengan Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov, mengungkap kesepakatan besar dalam isu ini. Beliau menyatakan kesediaan para pemimpin Rusia untuk mendekatkan pandangan dalam kalangan pemimpin Palestin dan berusaha untuk mengembalikan persatuan nasional Palestin.

Menurutnya, apa yang membantu tercapainya keselarasan dengan sikap Rusia adalah kerana rakyat Palestin melalui pelbagai pihak komponen dan faksi bersatu melawan Deal of Century dan konsekuensinya, di samping pendirian Arab dan Islam yang dinyatakan dengan terang.

Salah mengungkapkan adanya kesepakatan dengan para pimpinan Rusia untuk melanjutkan pertemuan dan mengkoordinasikan usaha dengan semua pihak yang terkena kesan Deal of Century dan hegemoni Amerika di kawasan tersebut.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman