Kebimbangan Mengenai Coronavirus Meningkat Di Penjara Israel

Rabu, 01-04-2020 – Rejim Zionis pada hari Isnin telah mengumumkan bahawa tiga tahanan penjara Israel telah disahkan menghidapi penyakit coronavirus, yang mencetuskan kebimbangan tentang potensi wabak di kalangan warga Palestin yang ditahan di penjara Israel.

Suruhanjaya Hal Ehwal Tahanan dan Bekas Tahanan Palestin dalam satu kenyataan berkata bahawa tiga tahanan penjara Israel yang bekerja di penjara Ofer dan Nitzan telah disahkan positif untuk coronavirus.

Suruhanjaya itu memberi amaran mengenai “potensi bencana” yang mungkin mengancam nyawa lebih 5,000 warga Palestin yang ditahan di 23 penjara dan pusat tahanan Israel, termasuk 180 kanak-kanak, 41 wanita dan 700 tahanan yang sedang mengalami masalah kesihatan.

Suruhanjaya berkenaan bimbang bahawa sebilangan besar tahanan Palestin di penjara Israel boleh dijangkiti dengan coronavirus jika penjagaan kesihatan dan langkah pencegahan yang sewajarnya tidak dilakukan.

Ia menyeru pertubuhan antarabangsa yang berkaitan, terutamanya Palang Merah, untuk menggesa pihak berkuasa Israel untuk mengambil langkah-langkah perlindungan yang sewajarnya dan menjalankan ujian saringan untuk tahanan Palestin bagi memastikan keselamatan mereka.

Ia juga menggesa supaya tahanan-tahanan yang paling lemah dibebaskan dengan kadar segera, terutamanya kanak-kanak, wanita, dan tahanan yang sakit dan tua.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : ezatul