Green Blatt: Tebing Barat Bukan Palestin, Aneksasi Tidak Bertentangan dengan Undang-undang

Khamis, 18-06-2020 – Mantan Delegasi Amerika Syarikat untuk penyelesaian Timur Tengah, Jason Green Blatt, hari ini (15/6) menentang penggunaan istilah wilayah Palestin bagi Jajahan Tebing Barat.

Dalam sebuah tulisannya di surat khabar Ibrani “Israel Hari Ini”, Green Blatt menyebutkan, Tebing Barat bukanlah tanah Palestin, melainkan sebuah wilayah yang menjadi konflik dan satu-satunya cara untuk menyelesaikannya adalah dengan pihak Palestin dan Israel duduk di meja perundingan untuk mencapai kesepakatan dan cuba mencapai penyelesaian bersama secara langsung.

“Dia percaya proses aneksasi(pengambilan wilayah secara paksa) tidak bertentangan dengan undang-undang dan bahawa keputusan untuk bergerak ke arah penerapannya perlu diambil oleh pemerintah Israel yang terpilih secara demokratik.

Pemerintah Israel ingin memulakan langkah untuk mengambil Lembah Jordan dan penempatan di Tebing Barat pada  1 Julai ini.

Dijangkakan aneksasi Israel akan mencapai lebih dari 30% daripada Tebing Barat.

Menanggapi langkah Israel, Presiden Otoriti Palestin, Mahmoud Abbas mengumumkan, bahawa beliau akan keluar dari semua perjanjian dan pesefahaman dengan pemerintah Amerika serta Israel. 

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman