Israel Tangkap 7 Bekas Tahanan Palestin Dari Al-Quds

Khamis, 23-07-2020 – Pasukan Israel menangkap 7 pemuda Palestin, Khamis (16/7) petang setelah memburu dan mengepung kenderaan mereka.

Menurut sumber di Al-Quds, pihak perisikan Israel menangkap 7 bekas tahanan dari kota Al-Quds, setelah mengepung kenderaan mereka di kawasan bukit Perancis, Al-Quds tengah dan di jalan no 6 yang menghubungkan antara Al-Quds dan wilayah Palestin jajahan tahun 48.

Para bekas tahanan yang di tangkap dari Bukit Perancis adalah Salim al-Jabah, Uwais Hamadah, Hamzah Zaghir, Leo Nashirudin dan Umar Zaghir.

Pasukan Israel juga menangkap Yaqub Abu Ashab dan Amin Syuwaiki ketika mereka berdua melalui jalan no 6. Selain itu pihak perisikan Israel turut memanggil jurugambar dari Al-Quds, Ahmad Abu Shabih untuk sesi soalsiasat Ahad depan.

Laporan harian yang diterbitkan biro media Hamas di Tebing Barat menyatakan pasukan Israel meningkatkan aksi penangkapan terhadap warga Palestin di Tebing Barat dan Al-Quds sepanjang Jun 2020.

 Menurut laporan, pasukan Israel menangkap 478 warga Palestin sepanjang Jun lalu, dua kali ganda dari bulan sebelumnya dan majoriti yang ditangkap berasal dari kota Al-Quds.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman