Khalil al-Hayyah: Israel Diberi Tempoh 2 Bulan Laksanakan Kesepakatan

Jumaat , 04-09-2020 –  Anggota biro politik Hamas Khalil al-Hayyah menegaskan, Hamas menyetujui gencatan senjata dengan Qatar sebagai moderator. Beliau memberikan tempoh 2 bulan kepada penjajah untuk menyetujui kesepakatan dengan tuntutan strategik menamatkan sekatan.

Dalam wawancara dengan tv al-Aqsha, al-Hayyah mengatakan dialog semalam merupakan usaha pengukuhan kesepakatan sebelumnya. Tuntutan kami sangat jelas, iaitu komitmen penjajah terhadap kesepakatan sebelumnya tanpa penundaan dan memenuhi keperluan warga yang sedang dilanda wabak, terutama keperluan makanan. 

Al-Hayyah menjelaskan penyebab kesukaran perundingan adalah perbezaan berkait waktu yang diberikan kepada penjajah untuk melaksanakan sejumlah projek tersebut.

Disebutkan bahawa kebiasaan penjajah adalah menunda penerapan kesepakatan, terutama berkaitan dengan jumlah dana yang diizinkan masuk untuk melaksanakan sejumlah projek kemanusiaan. 

Menurut al-Hayyah, wabak corona menjadi sebab penangguhan.Kami sibuk menangangi virus dan tidak mahu membebani warga dengan konflik melawan penjajah serta masuk dalam pusaran konflik baru.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman