Hamas meminta sokongan antarabangsa menyelamatkan tahanan dari Corona

Khamis , 10-09-2020 –  Gerakan Islam Hamas mengingatkan peningkatan kes wabak corona di kalangan tawanan Palestine di penjara Israel dan meminta sokongan antarabangsa membantu menyelamatkan kehidupan mereka.

Jurucakap Hamas, Abdul Latif Qanu dalam kenyataan media beliau menyatakan “ Peningatan kes covid 19 dI kalangan tawanan Palestin di beberapa penjara Israel dengan 7 kes terbaru memberi isyaratbahaya yang mengancam”.

Peningkatan kes ini menuntut campurtangan segera lembaga antarabangsa dengan memberi tekanan kepada penjajah Israel untuk menyelamatkan kehidupan para tawanan di tengah pengabaian pihak penjara Israel dan tidak adanya prosidur pencegahan menghadapi corona.

Forum Peduli Tawanan Palestine yang di adakan pada Selasa, 8hb Sept merekodkan 7 kes baru covid 19 di kalangan tawanan Palestine di Penjara Ofer Israel. Penjara Ofer Israel terletak di Ramallah Barat.

Ini menambah jumlah keseluruhan kes positif covid 19 di kalangan tawanan Palestina menjadikan jumlah 24 kes.

Terdapat sekitar 4700 rakyat Palestine yang di tahan di penjara Israel. Angka ini termasuk 41 wanita, 160 kanak-kanak dan 365 tawanan tanpa dakwaan ketika Palestine sedang menghadapi gelombang panas terik sejak beberapa hari lalu dan peningkatan wabak corona.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : Rahibah Omar & Osman Rasip