Haniyah Kecam Sikap Liga Arab Dan Ingatkan Bahaya Normalisasi

Isnin , 14-09-2020 –  Ketua biro politik Hamas, Ismail Haniyah mengecam sikap Liga Arab yang menolak proposal Palestin berkait penolakan terhadap kesepakatan normalisasi Emirat dengan entiti zionis.

Dalam pertemuan dengan delegasi Gabungan Ulama Muslimin dan delegasi Ikatan Ulama Peduli Pejuangan dipimpin syekh Maher Hamud di ibukota Lebanon, Beirut, Haniyah menegaskan bahawa langkah Liga Arab menolak proposal Palestin sama dengan mendokong kepentingan musuh zionis.

Pada Rabu lalu, Liga Arab melalui para menteri luar negerinya menolak proposal Palestin yang menentang normalisasi dan hubungan Emirat蜂srael.

Haniyah menegaskan bahawa normalisasi merupakan kejahatan nyata terhadap umat dan hak-haknya, sekaligus bertujuan menundukkan umat.

Haniyah mengatakan bahawa Palestin merupakan persoalan umat dan Al-Quds merupakan penyatu umat, bangsa Arab dan dunia Islam.

Haniyah mengingatkan peranan ulama dalam membela isu Palestin dan mengajarkan pentingnya melakukan perjuangan. 

Menurut Haniyah 撤ertempuran tidak hanya di bidang ketenteraan, para ulama perlu memberi kesedaran dan peripentingnya untuk mewujudkan keseimbangan dalam pertempuran mental bagi menghadapi semua projek zionis.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : Osman