Pasca normalisasi, penerbangan terus dari Tel Aviv ke Rabat, Morocco

Rabu, 30-12-2020 – Anggota Jawatankuasa Pertahanan wilayah Al-Quds dan Jawatankuasa Pembela Al-Aqsha, Shaleh al-Syuwaiki menegaskan, penjajah zionis memanfaatkan wabak Covid-19 tahun 2020 untuk melancarkan tindakan Yahudinisasi terhadap Al-Aqsha dan mengizinkan para pendatang Zionis menodai kesucian Al-Aqsha lebih dari sebelumnya.

Dalam wawancara khusus dengan Pusat Informasi Palestina, Syuwaiki mengatakan, persoalan Al-Quds dan Masjidil Aqsha merupakan isu seluruh umat Islam. Beliau menyeru untuk memikul tanggungjawab dokongan bangsa Arab dan dunia untuk menyelamatkan Al-Aqsha dan kota Al-Quds.

Sejak awal Mac 2020, penjajah Israel melancarkan pelbagai penipuan untuk melancarkan deal of century, dan melakukan proses Yahudinisasi Al-Quds dalam waktu yang sangat cepat. Pihak Yahudi menegaskan kepada dunia bahawa Al-Quds merupakan ibukota Israel Raya, namun pada hakikatnya bahawa para pelancong asing yang mengunjungi Al-Quds mengetahui benar bahawa Al-Quds barat tak ada sebarang rintangan dan sekatan sebaliknya di Al-Quds timur penuh dengan sekatan dan militan zionis, ungkap Syuwaiki.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : Osman