Israel Lakukan Percubaan Vaksin Terhadap Tahanan Palestin?

Selasa, 09-02-2021 – Ketua bahagian Penyelidikan dan Dokumentasi Badan Urusan Tahanan dan Bekas Tahanan di Gaza, Abdun Nasher Farwanah memperingatkan berkaitan tindakan Israel melakukan percubaan vaksin Covid-19 terhadap tahanan.

Dalam keterangan akhbarnya, Farwanah mengatakan, “Saya risau tahanan Palestin di penjara Israel akan dijadikan percubaan vaksin Israel, ketika usaha Israel menutup dan menghalang pengawasan antarabangsa.”

Farwanah menambah bahawa gejala dan kesan sampingan kepada tahanan yang sudah diberi suntikan vaksin membuatkan beliau mencurigai Israel melakukan percubaan terhadap tahanan Palestin.

Farwana akhirnya meminta pihak perubatan antarabangsa yang neutral untuk memantau pemberian vaksin dan pengawasan seluruhnya.

Farwanah melanjutkan, “Kalau saya penentu keputusan, pasti akan menolak pemberian vaksin kepada tahanan Palestin tanpa ada pengawasan pihak perubatan atarabangasa yang neutral.

Keraguan dan kecurigaan sangat besar kepada mereka. Pengalaman telah membuktikan hal tersebut.

Kini tahanan Palestin di penjara Israel yang terkena Covid-19 mencapai 335 orang, kes terbanyak di penjara Raimona kemudian di Galboa dan Negev.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : Osman