Unit kapal laut bersenjata serang nelayan Gaza, hancurkan bot mereka.

Isnin, 15-02-2021 – Pada petang Isnin yang lalu, beberapa bot nelayan telah mengalami kerosakan ketika tentera laut Israel menyerang nelayan warganegara Palestin di tepian pantai Jalur Gaza yang terkepung.

Menurut jawatan kuasa nelayan di Gaza, Kapal perang Israel menyasarkan nelayan dan perahu mereka berada dalam jarak enam batu nautika di pantai Kota Gaza.

Beberapa bot dilaporkan mengalami kerosakan dan tiada laporan kecederaan didalam serangan tersebut. Jurucakap tentera ISrael mendakwa bahawa sebuah pesawat perang mengebom sebuah kapal nelayan yang membawa senjata untuk diseludup ke luar pantai Gaza kemudian beliau menghapuskan kenyataan beliau tersebut.
Dalam insiden yang lain, kenderaan tentera dan jentolak Israel pada pagi selasa telah menyusup masuk ke kawasan pertanian di Beit Lahia di utara Gaza, semasa hujan tembakan di sana.

Menurut sumber tempatan, kenderaan tentera mara berpuluh-puluh meter melepasi kawasan sempadan di barat laut Beit Lahia sebelum jentolak dikeluarkan bagi meratakan tanah dan menghasilkan kotoran dikawasan tersebut.

Askar Israel juga telah menembak rambang menggunakan peluru hidup dan membalik bom asap bagi melindungi unit mereka yang memecah masuk.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : Hanafi