Perpaduan negara tetap sukar ditemui di bawah pendudukan

Rabu, 30/06/2010 –Semasa lawatan beliau baru-baru ini ke Semenanjung Gaza, Ketua Setiausaha Liga Arab Amr Mousa telah menerima satu/sebuah memorandum daripada Perdana Menteri Ismail Haniyeh daripada kumpulan Hamas yang mengemukakan syarat-syarat Hamas untuk menandatangani sebuah perjanjian perdamaian yang diuruskan oleh pembrokeran Mesir dengan saingannya Fatah yang disokong oleh AS.

Dr Ahmad Yousef, timbalan menteri luar negeri kerajaan yang dipimpin oleh Hamas dalam Semenanjung Gaza, memberitahu The Electronic Intifada (EI) bahawa memorandum itu/tersebut menekankan point/tujuan/idea/syarat yang Fatah perlu menerima sebelum Hamas menandatangani kertas yang diuruskan oleh pembrokeran Mesir.

Sejak pemisahan antara Fatah dan puak-puak Hamas meruncing selepas Hamas menghalang usaha-usaha yang disokong oleh (kuasa) asing/luar untuk menggulingkannya pada tahun 2007 berikutan kemenangan Hamas dalam pilihan raya pada tahun sebelumnya, terdapat banyak perbincangan untuk mengembalikan kesatuan Palestin. Perdamaian sedemikian bagaimanapun setakat ini mengelak semua usaha-usaha (tersebut). Sesetengah penganalisis fikir ia mungkin mempunyai sebuah peluang lebih baik sekarang.

sumber : Yahoo! News
penterjemah :  yusra