Pemimpin G8 : Situasi Gaza tidak kekal

Rabu, 30/06/2010 –Pada mesyuarat kuasa ekonomi terbesar dunia Toronto, Canada pada sabtu, Negara ‘G8’ mengeluarkan kenyataan mengatakan “ Situasi semasa tidak kenal dan mesti diubah”, merujuk kepada kepungan tiga tahun Israel terhadap Gaza yang memenjarakan rakyat dan mengebabkan kesengsaraan yang teruk.

Kenyataan ditandatangani pemimpin A.S., Britain, Peranchis, Itali, Jerman, Kanada, Jepun dan usia, sehari selepas Jawatankuasa Eropah mengutuk kepungan terhadap Gaza, adan menggesa kerajaan haram Israel menamatkan kepungan secara keseluruhan.

Pempimpin kuada besar dunia berjumpa setiap tahun pada ‘G8’, atau Sidang ‘Group of Eight’ , di beberapa bandaraya. Mesyuarat ini bertembung dengan beberapa bantahan oleh yang merasakan kaedah membuat keputusan tidak demokratik dan bermoral. Bantahan diluar Sidang G8 di Toronto, termasuklah permintaan untuk Palestin menentukkan nasibnya sendiri, permintaan untuk menamatkan penjajalan ekonomi dan pengekploitasian sumber alam negara miskin oleh negara kaya.

sumber : http://www.imemc.org
penterjemah :  hasbullah