Setelah 38 tahun akhirnya …

Selasa , 29/11/2005 – Buat pertama kali sejak 1967, beratus penduduk GAZA kini bebas ke Mesir melalui sempadan Rafah di selatan Jalur (Semenanjung) Gaza. Sekumpulan penduduk palestin yg menaiki bas menunggu di sempadan apabila pintu sempadan Rafah ke Mesir di buka pada hari Sabtu itu hari.

?Hari ini adlah hari paling gembira, penderitaan kami akan berakhir tidak lama lagi? kata Ali Qahman, 60.
Penduduk palestin yg lain juga meluahkan perasaan yg sama.

Seramai 20 org dari Eropah mengawal keadaan pergerakan di sempadan. Keadaan ini bebas dari kawalan org Isreal sejak Israel mengundurkan askar mereka dari Jalur Gaza dua bulan lepas.

Di bawah perjanjian American-brokered, diterajui oleh Setiausaha US, Israel dibenarkan memasang kamera-litar tertutup untuk melihat pergerakan di sempadan.

Walaubagaimanapun, ini dilihat hanya Palestin dan bukan Israel yg boleh memutuskan siapa yg boleh melepasi sempadan.

Sebelum ini, Israel telah menghalang beribu penduduk Palestin daripada keluar, ini termasuklah untuk tujuan ke Mekah untuk menunaikan fardhu Haji.

Walaubagaimanapun, yg menjadi persoalan kini, adakah Israel membenarkan penduduk Palestin dari Tebing Barat (West Bank) bebas bergerak ke Jalur Gaza (Gaza Strip) di mana mereka bebas bergerak dari sempadan di situ.

Berdasarkan perbincangan dengan American-mediated, Israel sepatutnya membenarkan penduduk Palestin dari Tebing Barat bergerak ke Gaza secara berkumpulan.

Walaubagaimanapun, tiada lagi tindakan dibuat mengenai perkara ini.