Hamas menang pilihanraya antara pelajar.

Rabu, 30/11/2005 – Parti penyokong penduduk Palestin, Hamas menang pilihanraya yg diundi oleh pelajar di Unitersiti al-Najah di Bablus semalam. Keputusannya Hamas menang 40 kerusi daripada 82 kerusi di dalam pilihanraya tersebut.

Fatah menang 34 kerusi sementara Parti Democratic dan Popular Fronts for the Liberation of Palestine (DFLP) and (PFLP) hanya memenangi 2 kerusi.

Parti Inisiatif Demokrasi Palestin, di ketuai oleh bekas calon presiden, Mustafa Barghouthi hanya menang satu kerusi.

Penyokong organisasi Jihad Islamiah pula menang dua kerusi. Tahun lepas, FATAH telah menang undi paling byk, hasil undian daripada pelajar-pelajar universiti.

Berdasarkan Sedqi Mousa, journalis dari Nablus, Kemenangan Hamas adalah daripada undian pelajar di kolej sainstifik seperti kejuruteraan, teknologi, perubatan dan sains, juga daripada bahagian kemanusiaan.

?Tahun lepas ramai pelajar bertukar haluan sejak kematian Yasser Arafat. Tambahan pula pelajar2 Islam sudah boleh mempengaruhi pelajar baru berkenaan kepercayaan dan kebenaran dalam Islam.?

Selepas pengumuman keputusan pilihanraya tersebut, beratus pelajar Islam dan penyokong Hamas keluar berarak di Nablus sambil menjerit ?Tuhan Maha Kuasa? dan ?Jerusalem dalam gengaman kami?

Ada yg menjerit ?hantar kepada Parlimen?, sebagaimana yg di inginkan oleh Hamas untuk menyertai legislative council.

Universiti Najah adalah universiti yg terbesar dan berpengaruh di Tebing Barat, dgn jumlah pelajar seramai 14,000.

Ramai pemerhati menanggap pilihanraya dibuat oleh pelajar byk mempengaruhi keadaan politik semasa di Palestin.

Kolej2 dan Universiti di Palestin boleh dianngap pusat untuk avtivis politik kerana mereka berada di pusat pengajian tinggi