PA milik HAMAS

Jumaat, 27/01/2006 –Menurut keputusan awal selepas pengiraan lebih 95 % daripada kotak-kotak undian, ternyata HAMAS mengguguli pilihanraya legaslatif kali ini. HAMAS berjaya memenangi 76 kerusi daripada 132 kerusi yang dipertanding, ini bermakna HAMAS mendapat 60.5% daripada suara rakyat. Fatah, yang merupakan mantan parti memerintah hanya berjaya memenangi 43 kerusi sahaja, manakala 13 kerusi yang lain dimenangi oleh parti-parti kecil yang lain.Lebih 77.9% rakyat Palestin yang layak mengundi dilaporkan telah membuang undi mereka di dalam pilihanraya kali ini.

Perdana menteri PA, Ahmad Qurey’ telah meletakkan jawatannya semalam (26/1/2006) berikutan kekalahan Fatah. Langkah beliau kemudiannya diikuti oleh menteri-mentari kabinet PA yang lain. Perletakan jawatan Qurey’ telah diterima dan disahkan oleh Presiden PA, Mahmoud Abbas. Abbas telah meminta HAMAS untuk membentuk kerajaan mereka yang baru. Keadaan PA ini mempunyai sedikit persamaan dengan kerajaan Chirac di Peranchis, di mana Chirac dari parti UMP yang telah dipilih untuk menjadi Presiden Peranchis bukanlah dari parti yang memerintah Peranchis (iaitu parti Sosialis Peranchis). Parti Soasialis Peranchis telah memenangi 50% daripada kerusi legaslatif yang dipertandingkan, manakala UMP hanya meraih 36% sahaja pada pilihanraya umum Peranchis pada tahun 2004 yang lepas.

Ribuan datang mengundi semalam


Di dalam wawancara al-Jazeera semalam, Saeb Erekat, yang merupakan individu yang penting di dalam perhubungan PA-Zionis juga telah meletakkan jawatan dan menyatakan Fatah tidak akan terlibat dengan kerajaan yang akan ditubuhkan oleh HAMAS. Beliau menegaskan, waktu yang ada akan digunakan oleh Fatah untuk menjadi Pembangkang yang Setia serta memperbaiki jentera parti Fatah yang telah kehilangan sokongan rakyat Palestin. Beliau, walau bagaimanapun menghormati pilihan rakyat Palestin dan mengucapkan tahniah kepada HAMAS di atas kepercayaan yang telah diberikan oleh rakyat kepada mereka.

Usamah Hamdan, wakil HAMAS di Lubnan pula menyatakan kerajaan yang akan dibentuk oleh HAMAS bukanlah kerajaan HAMAS semata-mata. HAMAS akan melibatkan semua fraksi termasuk Fatah dan masih mengharapkan Fatah bersedia untuk menyertai kerajaan baru yang bakal dibentuk nanti. Menurut Usamah, kerajaan yang akan dibentuk itu merupakan kerajaan rakyat Palestin bersatu yang menjadikan agenda negara sebagai keutamaan dan juga menjadikan “perjuangan kemerdekaan” sebagai matlamat bersama. Usama juga mengatakan bahawa HAMAS akan sentiasa mengiktiraf jasa serta pengalaman Fatah ketika memerintah PA dan akan mengambil kira perkara tersebut.


Rakyat bergembira dengan kemenangan HAMAS


Di pihak antarabangsa pula, pelbagai reaksi dapat dilihat usai pengumuman kemenangan HAMAS. Bagi Presiden AS, George W Bush , beliau mengatakan bahawa AS tidak akan menjalinkan hubungan dengan mana-mana kerajaan Paelstin yang bercita-cita untuk menghapuskan Israel. Beliau mengatakan rakyat AS mencintakan kedamaian dan kehancuran Israel bukanlah satu komitmen di dalam proses damai. Beliau walau bagaimanapun menghormati pilihan rakyat Palestin dan mengatakan apa yang berlaku merupakan kehendak majoriti rakyat dan juga protes rakyat kepada kerajaan PA pimpinan Fatah yang lemah. Beliau menasihati Fatah agar membetulkan diri mereka, terutamana golongan yang disifatkan sebagai “The Old Guards”.

Jack Straw pula mengalu-alukan kemenangan HAMAS dan meminta agar HAMAS komited dengan proses damai, proses demokrasi dan melucutkan senjatanya. Presiden Peranchis pula mengatakan beliau berasa riasu tentang masa depan proses damai di Asia Barat sejurus diumumkan kemenangan HAMAS. Silvio Berlusconi, PM Itali pula menyifatkan keputusan pilihanraya Palestin tersebut sebagai “a very, very. very bad result!”. Setiausaha hubungan luar AS, Rise pula menegaskan: “Kita tidak boleh menjalinkan hubungan dengan mereka yang mempunyai sebelah kaki di dalam sistem demokrasi dan sebelah kaki yang lain di dalam gerakan pengganas”.

Pemimpin tertinggi HAMAS, Ismail Abu Haniyyeh pula ketika diminta untuk mengulas komen antarabangsa mengenai kemenangan tersebut mengatakan: “Jangan takut, HAMAS merupakan gerakan Palestin yang matang dan telah biasa dengan hubungan antarabangsa, dan akan sentiasa bersikap terbuka”. Di sudut yang lain pula, Hanan Ashrawi, mantan wanita besi Palestin dari parti Fatah pula menyatakan kerisauannya terhadap projek Islam yang akan diterapkan oleh HAMAS di dalam negara Palestin. Mantan Presiden AS, Jimmy Carter yang mengetuai badan pemantauan antarabangsa bagi pilihanraya tersebut ketika diminta mengulas tentang pilihanraya berkenaan, telah menyatakan: “Ianya berjalan dengan penuh teratur”.

Walau apa pun yang berlaku dan apa sahaja komen antarabangsa mengenai kemenangan HAMAS, ternyata pilihanraya tersebut merupakan pilihanraya terbersih yang pernah diadakan di Timur Tengah dan negara-negara Islam. Ini telah ditegaskan oleh penganalisis politik dari Jordan, Muhammad Abu Rumman.