Blok Parlimen Hamas Seru Bebaskan Semua Pemogok Lapar

Rabu , 29/12/2010 – Blok parlimen Hamas menuntut agar melepaskan semua tahanan penjara yang sedang mogok lapar di penjara Palestin di Tebing Barat selepas keadaan kesihatan mereka mencapai tahap yang membimbangkan.

Juru bicara blok MP Mushir Al-Masri menegaskan pada hari Rabu bahawa mereka yang sedang mogok lapar di penjara PA tidak menghentikan aksi mogok mereka sebagaimana dinyatakan oleh pasukan keselamatan PA dan mencabar Fatah untuk membiarkan para tahanan tersebut muncul di televisyen jika mereka jujur tentang tuntutan mereka.

MP Masri berkata Presiden Mahmoud Abbas ditanggungjawabkan sepenuhnya atas nyawa tahanan tersebut dan semua tahanan yang dipindahkan antara penjara dan hospital merupakan bukti penyeksaan dilakukan.

Juru bicara pihak Hamas menyeru Fatah untuk menamatkan hubungan politik dan keselamatan dengan negara haram Israel dan memberi amaran Abbas dan Fatah bahawa rakyat Palestin tidak akan memiliki belas kasihan pada mereka yang bersekongkol dengan musuh mereka dan akan dibawa ke muka pengadilan samada cepat atau lambat.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : ameen