Baher seru “pendirian nasional yang menentang pengiktirafan puak pelampau.”

Isnin , 31/01/2011 – Majlis Legislatif Palestin pada hari Khamis (27 Januari) lalu mengadakan mesyuarat khas di Gaza dan Ramallah untuk membincangkan kesan dokumen kritikal yang didedahkan oleh stesen Al-Jazeera. Turut sama hadir dalam mesyuarat adalah ahli majlis para pimpinan faksi dan tindakan nasional, perwakilan barisan profesor universiti-universiti, wakil-wakil rakyat dan mereka yang mewakii suara para pelarian.

Menurut Dr. Ahmed Baher, Timbalan Pengerusi Satu Majlis Legislatif Faksi Pertahanan dan Perwakilan Rakyat, “terdapat keperluan untuk merangka pelan dan membina pendirian rasmi peringkat nasional yang bertanggungjawab menghentikan segala perancangan buruk, dan menghapuskan legitimasi mereka yang menafikan hak rakyat, mencemar sistem politik dan keamanan. Mereka mendakwa diri mereka kononnya sebagai mewakili suara rakyat kita (Palestin) namun sebaliknya mereka mencabul kehormatan negara ini sesuka hati dan berterusan memekakkan telinga terhadap hak rakyat Palestin.”

Baher menyeru agar kesemua faksi nasional, biro-biro rakyat dan sektor masyarakat untuk bersatu mengambil pendekatan dan langkah agresif terhadap Fatah, dan berdiri bersama-sama di belakang satu strategi nasional yang mempertahankan hak tanah Palestin dan kemakmuran serta kesuciannya.

sumber : http://www.palestine-info.info/ar/
penterjemah : Azleen