Ulang tahun ke-2 pembunuhan Sheikh Ahmad Yassin

Jumaat, 24/03/2006 – Salah seorang yang menubuhkan dan pemimpin Pergerakan Pejuang Islam, Hamas, Sheikh Ahmed Yassin telah dibunuh pada hari ini (22/3) dua tahun yang lalu oleh serangan udara Israel yang disifatkan sebagai yang paling kejam didalam sejarah kemanusiaan.

Pesawat pejuang Israel melepaskan beberapa butir peluru berpandu kearah beliau semasa pulang ke rumah dengan kerusi rodanya selepas solat Subuh. Beliau yang berumur 65 tahun ketika itu, telah dibawa ke hospital dalam bentuk cebisan yang bertaburan.

Ariel Sharon, Perdana Menteri Israel yang sedang terlantar di atas katil ketika ini, telah menaungi operasi dimana helikopter bersenjata Israel menembak 3 peluru berpandu kearah beliau, yang membunuhnya denagn serta merta bersama 8 orang awam dan mencederakan 2 orang anaknya.

Sheikh Ahmed Yassin dilahirkan di perkampungan Jora pada bulan Jun 1938, dan telah dipaksa untuk berpindah bersama keluarganya ke Semenanjung Gaza berikutan perang pada tahun 1948 dimana Zionis telah menakluki Palestin dan memaksa dengan senjata beribu-ribu orang penduduknya keluar sebelum mengisytiharkan negara mereka yang dipanggil Israel.

Beliau lumpuh semasa bersenam di pantai Gaza ketika berumur 16 tahun tetapi mampu untuk menamatkan pengajian sekolah menengahnya dan bekerja sebagai guru walaupun terdapat halangan akibat daripada keadaannya. Beliau telah mempamerkan kebolehan berpidato dan disifatkan sebagai berkarisma di Semenanjung tersebut.

Pada tahun 1987, beliau bersama beberapa orang pemimpin Islam bersetuju untuk menubuhkan pertubuhan Islam untuk melawan penjajahan Israel di Semenanjung tersebut, yang digelarkan sebagai Pergerakan Pejuang Islam atau lebih dikenali dengan nama pendeknya sebagai Hamas.

Fungsi Hamas, yang mengenalkan diri mereka sebagai sebahagian daripada kumpulan Persaudaraan Islam, antaranya menyertai intifada Palestin pada tahun yang sama dan Sheikh Ahmad Yassin sejak dari itu dikenali sebagai pemimpin spiuritual untuk Pergerakan itu.

Beliau ditahan pada 18/5/1989 bersama beratus anggota Hamas yang lain dan dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup serta tambahan 15 tahun lagi pada bulan Oktober 1991 dengan alasan mengarahkan untuk menculik dan membunuh tentera Israel dan menubuhkan Hamas.

PM Palestin sekarang, Ismail Haneyya , antara sahabat rapat as-syahid Syeikh Ahmad Yassin


Beliau dibebaskan pada bulan Jun 2003 sebagai pertukaran pembebasan agen Mossad yang ditahan di Jordan selepas kegagalan mereka untuk membunuh Pengerusi Biro Politik Hamas, Khaled Mishaal.

Pada 6/9/03, pesawat pejuang Israel menembak peluru berpandu kearah sebuah bangunan di Gaza di mana beliau dan sahabatnya, Ismail Haneyya yang terselamat dengan kecederaan ringan, berada di dalamnya,

Enam bulan kemudian helikopter Israel melaksanakan misi membunuh tersebut dan mengorbankan beliau yang lumpuh itu.