Netanyahu gembira Iran dikenakan sekatan nuklear.

Jumaat, 11/06/2010 – Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berkata sekatan nuklear Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) ke atas Iran adalah sesuatu tindakan yang positif. Walau bagaimanapun, beliau berharap agar negara dunia akan mengenakan sekatan yang lebih luas dari segi ekonomi dan diplomatic termasuk mengenakan sekatan ke atas sektor tenaga Iran.

Kegembiraan dan sokongan Israel itu di kongsi bersama oleh sekutu rapatnya, Amerika Syarikat. Iran walau bagaimana pun terus bertegas untuk meneruskan program nuklearnya.

Netanyahu berkata, ‘Sekatan PBB ke atas Iran yang diusahakan oleh Presiden Obama pada hari ini adalah satu langkah yang positif. Resolusi in memberikan mesej jelas kepada Iran bahawa kuasa utama dunia menentang program nuklearnya.”

sumber :  Haaretz
penterjemah : ahmad rusydan

3 thoughts on “Netanyahu gembira Iran dikenakan sekatan nuklear.

  1. Open, obvious bias. Israel has 200 nuclear weapons, deserved the blockade 200 times more. Iran, any proven nuclear weapons? No, just peaceful nuclear energy facilities! The world is tricked again and again and again by Israel’s illusion and magic tricks.

  2. wohoho and i’ll feel really regret if ppl out there still being manipulated with america-israel dramas.

    i’ll NEVER EVER FORGET WHAT ISRAEL ARMIES had done TO gaza freedom flotilla!

Comments are closed.